GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Mapa de Willem Blaeu 1620

Mapa de Willem Blaeu 1620


El dia 11 d'agost de 2009, en Dionís TC ens va fer arribar el següent escrit amb el que, adjunt, acompanyava el mapa que també publiquem a continuació. Agraïm molt sincerament l'aportació d'en Dionís i convidem tots els nostres lectors a presentar tota aquella informació que permeti continuar treballant en la tasca de desocultació de la història de Catalunya.





"Benvolguts,

aquest estiu he estat per Londres de visita turística. Al British Museum venen de forma oficial dos mapes en format paper força gran. Un és d'Europa i l'altre de les Illes Britànqiues i Irlanda.

En el d'Europa, que puc dir que és dels voltants del 1620 (s. XVII) i crec que és d'un portugués -no m'ho vaig apuntar- (que us adjunto ), és curiós perquè hi surt Catalunya com a nació diferenciada. Aquest és el mapa d'Europa que es ven a totes les botigues del British Museum que és un dels museus més importants del món sobre referències culturals i històriques, com sabeu.

Us envio la sensacional "curiositat".
Potser ja la coneixíeu...
Dionís TC"



COMENTARI D'ARMAND SANMAMED


Aquest mapa d’Europa, datat del 1620, és obra del cartògraf i editor d’atles holandès Willem Janszoon Blaeu, nascut el 1571 i deixeble de l’astrònom danès Tycho Brahe. Famòs per l’exactitud de la seva obra cartogràfica, va esdevenir el proveïdor de la Companyia Holandesa de les Índies Orientals.

L’any 1608, Blaeu va començar el seu projecte de publicar un atles que recollís la cartografia més actualitzada del moment. El projecte va avançar molt lentament i no va ser fins l’any 1635 que va aparèixer el primer volum del Atlas Novus sive Theatrum Orbis Terrarum. Mort el 1638, els seus fills Joan i Cornelius, hereus del negoci familiar, van continuar i acabar l’Atlas Novus.

Des del nostre punt de vista, la particularitat del mapa de Blaeu és la clara delimitació de Catalunya en una època en què el nostre país era un estat més de la monarquia hispànica. És curiós que Blaeu no fa el mateix amb Portugal, estat que feia tan sols 40 anys (des de 1580) que havia estat incorporat a la monarquia dels Habsburg i de la independencia del qual, per tant, els contemporanis com Blaeu podrien tenir un record més viu. Si, com coincideixen les fonts, el mapa va ser elaborat el 1620 (a partir d’aquell moment Blaeu signa les seves obres com Guiljelmus Blaeu) i Blaeu va morir el 1638, tampoc semblaria plausible atribuir aquesta particularització al fet que el mapa, reelaborat, volgués reflectir un conflicte polític de gran magnitud, com la Guerra de Separació o dels Segadors de 1640-1652 ja que, en aquest cas, també hauria hagut de delimitar Portugal país que, com Catalunya, lluitava en aquells moments per la seva independència.

Potser caldria buscar aquest reconeixement de la personalitat política de Catalunya en la tradicional relació dels cartògrafs holandesos amb intel·lectuals catalans instal·lats, durant el segle XVI, als Països Baixos. Pensem en Joan Lluís Vives, Frederic Furió o Jeroni Munyós; aquests últims van col·laborar amb Ortelius en l’elaboració, l’any 1570, del primer atles modern. La cartografia holandesa, hereva de cartografia catalana, va esdevenir durant el segle XVI, l’escola cartogràfica de referència. Tant és així, que la Generalitat de Catalunya va encarregar, el 1602, al cartògraf Jan Baptist Vrients un mapa del Principat. La intensitat d’aquestes relacions entre els Països Baixos i Catalunya podria ser la raó subjacent a aquest reconeixement polític per part dels cartògrafs holandesos que Blaeu hauria reflectit en el seu mapa.


Armand Sanmamed
12 d'agost de 2009


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici