GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
60: L’enigmàtic Miquel de Boera, capità general de galeres (s. XV-XVI)

60: L’enigmàtic Miquel de Boera, capità general de galeres (s. XV-XVI)


Un vers de la cançó de Raimon Jo vinc d’un silenci diu “gent sense místics ni grans capitans”. Com moltes cançons i poemes, no té gaire a veure amb la realitat sinó que és una elaboració idealista que reflecteix els desitjos o el món interior de l’autor. Tanmateix, crec que sintetitza a la perfecció la imatge que tenim els catalans de la nostra pròpia història. Les derrotes dels darrers tres-cents anys ens han fet desenvolupar una mena d’èpica del pacifisme que ens reconcilia amb el present que ens ha tocat viure i que hem assumit (no sense ajuda, es clar), interioritzat i transmès, acríticament, de generació en generació. Aquesta visió és comprensible, donades les circumstàncies, però és completament ahistòrica i, el que és pitjor, no ens ajuda gens a l’hora de construir un futur per al nostre país. Cal que coneguem la nostra història i cal que sapiguem que vam ser un país, amb un estat i com tot estat que es preï va tenir místics i grans capitans.

 

Avui us volem presentar un de força desconegut i, tanmateix, dels més assenyalats. Es tracta de Miquel de Boera, nascut a Sant Feliu de Guíxols en algun moment del segle XV, que va participar entre 1510-1511 en les campanyes del nord d’Àfrica, al servei del virrei de Nàpols Ramon de Cardona, concretament, en les preses de Trípoli, Bugia i Mers el-Kebir, places totes elles dins dels límits assignats, des dels temps de Jaume II i Sanç IV, a la zona d’expansió catalana al nord d’Àfrica, però que, malgrat l’important i decisiva contribució de la marina i tropes catalanes, van ser concedides per Ferran I a la diòcesi de Toledo. Ja com a general, va participar en la batalla de Ravenna (1512) i, durant el regnat de Carles I, va ser nomenat capità general de les galeres de les Espanyes. Atenció! De les galeres de les Espanyes (hispaniarum, en plural) que es com és recordat en la inscripció llatina de la seva lauda sepulcral i no pas de les galeres d’Espanya, com ha estat interessadament traduït i com és recordat en diverses fonts històriques actuals i que és, significativament, diferent.

 

Molt poca gent sap que la seva tomba es pot contemplar a l’església de Santa Anna de Barcelona (del poc interès d’aquesta ciutat per divulgar el coneixement de determinats aspectes de la seva història en parlarem algun dia). I és contemplant la seva tomba que la personalitat de Boera, esdevé un enigma.

 

Efectivament, el sepulcre de Boera no sempre ha estat a Santa Anna. Com ens informen els tauler informatius adjunts, l’any 1940, el sepulcre va ser cedit temporalment per a una exposició al Museu Marítim de Barcelona. Curiosament, no va tornar al seu emplaçament original fins seixanta anys més tard, l’any 2001. Amb motiu del retorn, es va celebrar un ofici pontifical de difunts, presidit pel bisbe auxiliar de Barcelona Jaume Traserra al qual van assistir entre d’altres personalitats ni més ni menys que... l’arxiduquessa Mònica d’Àustria, princesa d’Hongria i Bohèmia, filla d’Otó d’Habsburg-Lorena fill i hereu del darrer emperador d’Àustria.

 

De quina naturalesa haurien estat els serveis que Miquel de Boera va prestar a la casa d’Àustria fa 450 anys (i dels quals no tenim constància) que motivessin la presència d’una representant tant important de la casa d’Àustria per un simple trasllat. I si, tal vegada, la pregunta correcta fos qui va ser, en realitat, Miquel de Boera? En continuarem parlant.

 

 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici