GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
La FEHC s

La FEHC s'adhereix a l'editorial conjunt dels diaris catalans


La dignitat de Catalunya
 
Dijous 26 de novembre de 2009 els diaris catalans van publicar conjuntament un editorial amb el títol "La dignitat de Catalunya" en què denunciaven la situació ofensiva per als catalans que representa la dilació del Tribunal Constitucional en l'emissió de l'informe sobre el recurs plantejat pel Partit Popular contra l'Estatut de Catalunya. Un Estatut aprovat pel Parlament Català, pel Congrés dels Diputats espanyols i pel poble català en referèndum. Serà el primer cop que el Tribunal Constitucional es manifesti en relació a un text amb rang de llei fonamental que abans ha estat legitimat gràcies a l'aprovació de ciutadans i parlaments.
 
Tres anys ja després de la presentació del recurs del Partit Popular, els mitjans de comunicació justifiquen el retard del Tribunal Constitucional per la complexitat del text a analitzar o també per la divisió interna dels seus membres com a conseqüència de la politització a què es veuen sotmesos en dependre del nomenament directe de partits polítics (PSOE i PP). Sigui com sigui, tres anys són un període de temps excessivament llarg que, finalment, demostra la realitat de la ineficiència de l'alt tribunal i dels polítics dels que en depén. Pobre imatge per a un Estat que vol ser capdavanter en tantes coses però que no escapa a la condició de pitjor economia europea i millor monarquia bananera. No podia ser d'altra manera en un país on el cap de l'Estat és un militar (com fa al cas Venezuela, Líbia, etc.) i on la democràcia té tan escassa tradició.
 
Ningú, però, no explica el rerefons nacionalista que ha provocat tan greu situació d'ineficiència. Per si algú ho havia oblidat, el 1714 va culminar la invasió militar per part de les tropes borbòniques que va significar el desmantellament dels Estats d'Aragó, Catalunya i València i va convertir aragonesos, balears, catalans i valencians en pobles colonitzats pels castellans. Aquesta invasió i la colonització castellana consegüent va donar lloc al naixement de l'Estat que avui anomenem Espanya. Tot el que ha vingut després no ha estat més que un esforç decidit dels castellans per mantenir el poder inqüestionable sobre les seves colònies peninsulars i un esforç extenuant dels pobles colonitzats per recuperar la llibertat política perduda. És aquest el context real, i no pas la complexitat del nou Estatut o la divisió interna del Tribunal Constitucional, on es mou la polèmica que ha donat lloc a l'editorial dels diaris catalans. El desconeixement, el cinisme o la por dels actors en joc reduiran el problema a una perspectiva limitada en el temps però la història ens informa d'uns fets ineludibles que parlen d'una situació de permanent ocupació territorial per part dels castellans i que la forma de govern democràtica no podrà legitimar mai.
 
L'Estatut de Catalunya està encara molt lluny de prendre la forma d'una Constitució, que és el que correspondria a un poble lliure. De fet no esmenta competències sobre forces armades, política exterior o un tribunal constitucional propi. Tot i les seves evidents i vergonyoses deficiències, des de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya volem donar suport a la societat civil catalana que ha estat capaç de parlar amb una sola veu en favor de la pròpia dignitat i en favor del dret a gaudir de lleis pròpies, per bé que, ara per ara, aquestes lleis encara s'hagin de veure sotmeses a la vigilància, l'aprovació i la denigració per part dels nostres colonitzadors castellans.
 
 
 
1 de desembre de 2009


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici