GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
L

L'Ajuntament de Barcelona torna els retrats dels comtes i reis catalans a la Generalitat


 
Per tal de complementar la celebració del 650è aniversari de la fundació de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona va retornar el dia 17 de desembre de 2009 la col·lecció de retrats dels comtes i reis de Catalunya, Aragó i València que es trobaven al Museu Militar de Montjuïc.
 
 
 
 
 
 
Alguns dels retrats de la col·lecció: Jaume I, Pere I i Ramon Berenguer III
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Reproduïm la notícia publicada a 3cat24.cat:
 

Barcelona torna a la Generalitat els retrats dels comtes reis de Catalunya i Aragó

L'Ajuntament de Barcelona ha tornat a la Generalitat la col·lecció de retrats dels comtes reis de Catalunya i Aragó. Les pintures estaven exposades al Museu Militar del castell de Montjuïc i, en tancar aquesta instal·lació, ara tornen a mans del govern català. Els quadres componen la galeria règia més antiga d'Espanya i una les més antigues d'Europa. L'acte de cessió s'ha fet aquest divendres al Saló de Cent de l'Ajuntament amb el president de la Generalitat, José Montilla, i l'alcalde de Barcelona. Jordi Hereu ha qualificat la cessió de "procés de normalització".

Els 46 quadres dels monarques catalans des del temps dels visigots van ser pintats per l'artista bolonyès Filippo Ariosto al segle XVI per encàrrec del govern català d'aleshores. En una conjuntura complexa i delicada a Espanya, la col·lecció, que va costar una petita fortuna, volia simbolitzar el poder polític i econòmic català, alhora que reivindicava la pròpia història, amb la idea d'enviar un missatge clar al monarca de l'època, Felip II.

Malgrat les diferents situacions polítiques i els diversos trasllats al llarg dels anys, la col·lecció s'ha mantingut sempre unida i pràcticament completa. Una circumstància excepcional, que la fa única a Espanya, i possiblement a Europa, pel seu gran valor historiogràfic i documental. Ara, aquesta unitat queda definitivament garantida per un acord entre institucions. El president, José Montilla, i l'alcalde, Jordi Hereu, han destacat la bona sintonia que hi ha entre les dues institucions que representen i la reivindicació de l'autogovern que la col·lecció simbolitza.

Els quadres seran sotmesos immediatament a un imprescindible procés de restauració, mentre se'n decideix l'emplaçament definitiu.
 
 
 
 
 
 
 
Enllaç a la notícia publicada en altres mitjans:
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici