GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
El MNAC i el MEV recuperen les pintures de Santa Caterina en una exposició històrica

El MNAC i el MEV recuperen les pintures de Santa Caterina en una exposició històrica


El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el Museu Episcopal de Vic (MEV) presenten l'exposició "La princesa sàvia. Les pintures de Santa Caterina de la Seu d'Urgell" formada per tres fragments de les pintures romàniques de la capella de Santa Caterina de la Catedral de la Seu d'Urgell. Aquests fragments van ser descoberts a principis del segle XX en una de les capelles de la Catedral de la Seu d'Urgell, d'on van ser arrencats i venuts al mercat internacional d'antiguitats.
 
 
 
L'exposició es pot visitar al MNAC fins al 28 de febrer de 2010 i al Museu Episcopal de Vic a partir del 20 de març de 2010.
 

 

MNAC: La princesa sàvia. Les pintures de Santa Caterina de la Seu d’Urgell

 
El conjunt de Santa Caterina és un exemple tardà però extraordinari de pintura romànica catalana. Concebut com a decoració mural d’una de les capelles de la catedral de la Seu d’Urgell, va ser redescobert a principis de segle XX, i posteriorment arrencat i venut en tres parts independents al mercat internacional d’antiguitats. Actualment, aquests tres fragments es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu Episcopal de Vic i a la Fundació Abegg de Suïssa.

Les pintures són una mostra de les transformacions que es produeixen a la pintura romànica catalana a mitjans del segle XIII, quan rep l’impacte del gòtic lineal francès. El conjunt es relaciona amb el patronatge del bisbe Ponç de Vilamur (1230-1257), distingit combatent de l’heretgia càtara a la diòcesi d’Urgell. El protagonisme de santa Caterina en les pintures no pot deslligar-se d’aquest fet, ja que la santa era el model per excel·lència de la predicació antiherètica i patrona de l’orde dominic, nascut precisament per lluitar contra el catarisme.

Per altra banda, l’exposició també permet conèixer la tècnica d’arrencament de pintura mural coneguda com a strappo, utilitzada durant els anys 20 i 30 del segle XX per arrencar sistemàticament els grans conjunts de pintura mural romànica de Catalunya.

La mostra forma part del projecte de retrobament de conjunts dispersos del romànic català, iniciat entre el MEV i el MNAC l’any 2008 amb l’exposició. El cel pintat. El baldaquí de Tost. Ara, amb La princesa sàvia, s’ofereix l’oportunitat de gaudir de tot el conjunt pictòric de Santa Caterina, reunit per primera vegada des del seu arrencament.
 
 
 
Enllaç a: SIES.TV


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici