GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Mor l

Mor l'historiador Pere Anguera


 El dia 4 de gener va morir l'insigne historiador Pere Anguera, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili (1992) i autor de nombroses obres d'investigació històrica: Déu, rei i fam. El primer carlisme a Catalunya (1995), El català al segle XIX. De llengua del poble a llengua nacional (1997), Els precedents del catalanisme (2000) o la monumental biografia del general Prim (2003).
 
En reproduïm els articles apareguts a El Periódico i AVUI:
 
 
  
 
 
 
 
 
 
  
 

EL PERIÓDICO 5.1.2010: Un historiador exemplar

 
ANDREU MAYAYO

Pere Anguera era tota una institució al seu Reus natal, tan imponent com l’estàtua eqüestre del general Prim (a qui va dedicar una imprescindible biografia) o tan fructífera com els 150 anys del Centre Lectura de Reus (la seva verdadera casa). Durant molts anys va córrer el rumor que cada dia, a primera hora del matí, els reusencs es trobaven a la porta de casa seva amb tres coses: l’ampolla de llet, el diari i l’article de Pere Anguera. Era impressionant la seva capacitat de treball, el seu olfacte investigador, el seu nervi narratiu, el seu compromís cívic en la divulgació històrica, la seva voluntat d’intervenció cultural i política, la seva generositat al prologar (i presentar) les obres dels seus alumnes i amics.


Malgrat la seva mort injustament prematura, el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili ens deixa una àmplia i sòlida obra historiogràfica (que, com diu el seu amic i col·lega Pere Gabriel, no només és un referent, sinó que a més fa
enveja).


En l’estudi multidisciplinari de caràcter totalitzador (seguint l’estela de Pierre Vilar) de Reus i el Baix Camp, cal destacar les seves contribucions a la renovada historiografia local (juntament amb Joseba Aguirreazkuenaga), als orígens del catalanisme polític (en línia amb el caràcter popular adjectivat per Josep Termes), a la història del carlisme (el llibre Déu, Guerra i fam (1995) és considerat per Josep Fontana com una obra essencial en la historiografia del segle XIX), a la història social, al retrat biogràfic, a l’anàlisi dels processos electorals del segle XIX (i dels referèndums franquistes)…


Al complir els 50 anys, la seva companya Mercè Costafreda va convocar els seus amics i col·legues per repassar i valorar la seva feina historiogràfica en un llibre esplèndid i de tirada reduïda (Un temps, una veu (2003)).


Fins i tot Manuel Vázquez Montalbán, pocs mesos abans de la seva sobtada mort, no va deixar passar l’ocasió per agrair «una de les posicions més intel·ligents i preparades per afrontar la gran qüestió del postnacionalisme en temps de globalització». D’una persona, cal recordar, que sempre es va definir ideològicament com a marxista i independentista.


Fa unes setmanes, l’Ajuntament de Reus, que ja li havia concedit la medalla de la ciutat, va decidir posar el seu nom a la futura biblioteca municipal del Mas Iglésias. Igual que el del seu amic de l’ànima Xavier Amorós (que ha donat nom a la Biblioteca Central), l’amor de Pere Anguera pels llibres era fins i tot físic i a través d’ells continuarà sempre viu entre
nosaltres.

 

 

 

AVUI 5.1.2010: La història perd Pere Anguera

IGNASI ARAGAY
 

Pere Anguera (Reus, 1953) va morir ahir a causa d'un càncer de gola que l'afectava feia anys i que s'havia agreujat els darrers mesos. Amb ell la historiografia catalana perd un dels millors coneixedors de la bibliografia del segle XIX, un autor prolífic que ha destacat com a renovador dels estudis sobre el carlisme i per una contribució clau a la recerca dels orígens populars i plurals del catalanisme.

Els darrers temps, molt afectat per la llarga malaltia, es va dedicar, amb l'ajut inestimable de la seva companya, la també historiadora Mercè Costafreda, a enllestir l'obra en quatre volums Els orígens dels símbols nacionals de Catalunya, que publicarà Dalmau. "Crec que ha aguantat per acabar els textos que tenia pendents", va explicar ahir el seu editor, Rafael Català. Els dos primers títols, Les quatre barres: de bandera històrica a senyera nacional i 'Els segadors': com es crea un himne, sortiran en breu, i els altres dos (La nacionalització de la sardana i Sant Jordi, patró de Catalunya) no trigaran.

El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, que com Anguera es va iniciar en política dins el socialisme independentista del PSAN, va recordar ahir "l'intel·lectual rigorós, el patriota de pedra picada i l'amic dels temps difícils". Per Carod, desapareix un autor que "sempre va combinar el rigor científic amb una visió nacional de la història", a la qual es va dedicar "en cos i ànima" i "sense abandonar mai el seu compromís cívic amb el país".

La seva mort va impactar ahir especialment a la seva ciutat natal, on va tenir un paper clau de dinamitzador cultural des del Centre de Lectura de Reus, que va presidir. De fet, una altra de les aportacions cabdals d'Anguera va consistir a donar rellevància científic des del món acadèmic a la història local, fet que el va portar a organitzar el III Congrés d'Història Local el 1995 i a dirigir els Plecs d'història local de L'Avenç entre el 1997 i el 2000. La capella ardent, instal·lada al saló de plens de l'Ajuntament, va rebre durant el vespre l'escalfor d'amics, familiars i autoritats. L'enterrament serà avui al migdia a l'església de Sant Pere. Anguera, que el 2007, ja malalt, havia rebut la Medalla de la Ciutat i que donarà nom a la pròxima biblioteca que es farà al municipi, deixa una extensa obra amb títols com Déu, rei i fam. El primer carlisme a Catalunya (1995), El català al segle XIX. De llengua del poble a llengua nacional (1997), Els precedents del catalanisme (2000) o la monumental biografia del general Prim (2003).

Catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili des del 1992, ha estat, segons Jordi Casassas, "un intel·lectual de la història, no un manobre, un autor que pensava, que polemitzava, que discutia". Per Casassas, a més de la seva faceta de renovador dels estudis sobre el carlisme i d'investigador de les arrels populars i plurals del catalanisme, va contribuir al "policentrisme català" des de l'estudi del cas de Reus, segona ciutat del país durant el segle XIX. Per Josep M. Muñoz, cal destacar la seva dedicació "a superar la visió simplista d'un catalanisme d'origen exclusivament burgès". I, en la mateixa línia, Agustí Colomines va valorar la seva tasca per "indagar en el sentiment de catalanitat".

 
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici