GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat

Rutes. Excursions

Tertúlies

Fes-te col·laborador

Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

Ruta Festivitat de Corpus a Barcelona: un gran esdeveniment ciutadà des de l’any 1320 (20 març 2010)


Us informem que el dia 20 de març de 2010, a les 10:00 hores, la Fundació farà una ruta per la ciutat de Barcelona per tal de conèixer els indrets relacionats amb la festivitat del Corpus.
 
Farem el recorregut tradicional de la processó de Corpus sortint des de la Catedral de Barcelona. N’explicarem la seva significació, recordarem els elements que la composaven i repassarem alguns esdeveniments que al llarg de la història de la ciutat es produïren en aquella diada.
 
La processó de Corpus va donar origen als gegants, els capgrossos, l’àguila i molt del bestiari festiu que encara conserva la ciutat. Gaudim encara de l’original tradició de l’ou com balla i de l’actuació de les colles de bastoners. El motiu pròpiament religiós de l’acte ens ha llegat una magnífica obra d’art conservada al Tresor de la Catedral: la custòdia de la sagrada forma, que inclou peces d’excepcional valor com un tron i una corona atribuïts al rei Martí l’Humà.
 
La ruta també ens servirà per aturar-nos en carrers i edificis singulars i fer-nos bona idea de la vida dels artesans i mercaders barcelonins, i també d’algunes tradicions i indrets avui ja desapareguts.
 
Barcelona no era una ciutat qualsevol. Quan es va iniciar la celebració del Corpus era la capital d’una de les grans potències marítimes i comercials de l’època. A partir del segle XVI, tot i perdre la condició de capital de monarquia, era una ciutat lloada per ambaixadors d’arreu per la seva bellesa i la seva significació política i econòmica. El Corpus de 1640, l’anomenat “Corpus de Sang”, és el dia en què esclatà la revolta política i social que portà a la Guerra de Separació. Els opressius segles XVIII i XIX i els intensos canvis contemporanis tingueren molts efectes sobre la Festa del Corpus. N’és una bona mostra l’atemptat al pas de la processó de Corpus de 1896 pel carrer de Canvis Nous que provocà dotze morts i desenes de ferits.
 
Ens acompanyeu? Us esperem a la Plaça de Sant Jaume, lloc de reunió dels consellers de la ciutat i dels ambaixadors de tots els regnes presents a Barcelona en aquella data per dirigir-nos a la Catedral, lloc de la missa solemne i punt d’inici de la processó.
 
Data i hora: Dissabte 20 de març, a les 10h.
Lloc de sortida: Plaça de Sant Jaume, a l’inici del carrer de la Ciutat.
Explicacions a càrrec de Ramon Freixes i Sala, col·laborador de la FEHC.
 
 

 

 

 

 

 
 
Reserva la teva plaça enviant un missatge a info@histocat.cat.
Preu: 7 € (6 € per als socis de la Fundació)
Forma de pagament: transferència al compte corrent de la Fundació: 2100 3275 21 2200076323 (La Caixa)


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici