GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

121. Gals, i no pas ibers, a l’Ajuntament de Perpinyà


 Des de fa segles, són nombrosos els intents d’espanyols i francesos d’esborrar la nostra identitat, de fer veure que mai hem existit ni mai hem tingut identitat pròpia, de fer-nos invisibles, de voler fer-nos creure que, des de sempre, com per designi diví, estàvem destinats a ser espanyols o francesos.
 
La negativa a acceptar la nostra diferència identitària és total, essent la mentida, la manipulació dels fets i el no reconeixement de les evidències les seves principals eines.
 
Hi dediquen i hi han dedicat molts esforços. I molt imaginació, com podem comprovar en la imatge que acompanya aquest article. Es tracta d’un gran tapís que hi ha a la sala de plens de l’Ajuntament de Perpinyà. S’hi representa, al·legòricament, el pas del cartaginès Hanníbal pel Rosselló en la seva famosa marxa militar que, travessant els Alps, tenia per objectiu atacar Roma.
 
És prou conegut, contrastat i acceptat científicament i arqueològicament, des de fa molt de temps, que els nostres avantpassats, els habitants de Catalunya, País Valencià, Balears, Múrcia, bona part d’Aragó, Llenguadoc i Provença eren ibers, no pas celtes. Malgrat aquesta evidència més que contrastada, els nadius del Rosselló, d’aquesta part de Catalunya, avui integrada políticament a l’estat francès són representats com a celtes, més exactament com a gals, els suposats avantpassats de tots els francesos, en una estètica que sembla extreta dels còmics d’Astèrix i Obèlix.
 
La intenció és prou evident: dotar els habitants del Rosselló modern d’un fals imaginari col·lectiu comú a la resta d’habitants de França, mitjançant una manipulació desvergonyida de la història, fent-los creure que els seus avantpassats ja formaven part, en el segle III a.C., del món gal que en la construcció de l’imaginari francès modern, ha estat identificat com a predecessor de l’estat francès actual.
 
 
 
Carles Camp
1 de març de 2010
 
 
 
 

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici