GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Armand Sanmamed. El monestir de Sant Jeroni de la Murtra, tresor del patrimoni cultural de Badalona

Armand Sanmamed. El monestir de Sant Jeroni de la Murtra, tresor del patrimoni cultural de Badalona


El passat dia 20 de març, l’organització de la Capital de la Cultura Catalana i l’Ajuntament de Badalona van lliurar el diploma de tresor del patrimoni cultural material de Badalona al monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Aquest és un dels actes que tenen lloc en el marc de la celebració de la capitalitat de la cultura catalana que aquest any 2010 recau en la ciutat de Badalona. L’elecció de Sant Jeroni, juntament amb altres 6 tresors del patrimoni badaloní, s’ha realitzat mitjançant una votació popular i té com a objectiu la seva projecció i divulgació tant a Badalona com a la resta del país.

Cal felicitar la iniciativa d’aquestes institucions i l’encert dels badalonins que, amb la seva elecció, contribuiran a difondre l’existència d’una de les joies més desconegudes del patrimoni arquitectònic i català que, per la seva història, hauria d’ocupar un lloc en l’imaginari dels catalans al costat de Montserrat, Poblet o Santes Creus.

Fundat el 1416, va pertànyer a l’orde dels jerònims, que el van habitar fins al 1835, moment en què va patir la famosa desamortització de Mendizábal. Al llarg de la seva història, Sant Jeroni de la Murtra va gaudir del favor i l’estimació reial. Diversos reis s’hi van allotjar i en van ser benefactors. Entre d’altres, els reis Joan II, Ferran II i la seva esposa Isabel de Castella, Carles I i Felip I (II de Castella).

Els seus murs han estat testimonis d’alguns dels episodis més importants de la història de Catalunya. L’any 1493, per exemple, Ferran II, mentre es recuperava de l’atemptat que va estar a punt de costar-li la vida a les escales del palau reial de Barcelona, va rebre Colom, que havia tornat del seu primer viatge a Amèrica. Des del monestir, va partir la comitiva que, encapçalada pel rei, Colom i l’infant Fortuna, lloctinent de Catalunya, faria l’entrada triomfal a Barcelona. Un dels seus monjos, Ramon Paner (Ponç)1 es considerat el primer evangelitzador i etnògraf del continent americà. Carles I, també hi va estar molt vinculat: l’any 1535, hi va preparar l’expedició de conquesta de Tunis. Alguns investigadors treballen, a més, sobre la hipòtesi que el rei emperador escollís aquest monestir per passar-hi els darrers anys de la seva vida en comptes del monestir de Yuste, com ens explica la historiografia oficial.

Els badalonins han fet el primer pas: reivindicar el seu patrimoni oblidat. Ara cal que la resta del país, amb les institucions culturals al capdavant, fem la resta i, plegats, treballem per retornar al vell monestir la seva esplendor històrica i arquitectònica, injustament oblidat, qui sap si pel seu protagonisme en la història de la descoberta catalana d’Amèrica.

Armand Sanmamed

26/03/10

1 Vegeu Quiés...núm.54 sobre aquest personatge.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici