GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
123. Una catalana coincidència en la conquesta de Granada

123. Una catalana coincidència en la conquesta de Granada


La historiografia oficial espanyola dóna el mèrit de la conquesta de Granada per part dels Reis Catòlics a la iniciativa de Castella i de la seva reina Isabel. El seu marit, Ferran II de Catalunya i Aragó, s’hauria limitat a donar-li un cop de mà. La conquesta va culminar el 2 de gener de 1492 quan les tropes cristianes van entrar a la ciutat de Granada, després de la capitulació del rei Boabdil. Sempre segons la versió oficial, els catalans, com a molt, haurien bloquejat el ports del regne nassarita durant la guerra per impedir que els granadins rebessin ajuda dels seus aliats del nord d’Àfrica. En qualsevol cas, la historiografia espanyola parla de la flota “aragonesa” que, segurament, hauria baixat Ebre avall des de Saragossa fins al mar.
 
És sabut que el campament militar que els cristians van construir al costat de la ciutat de Granada mentre l’assetjaven va ser anomenat ‘Santa Fe’. Convertit en ciutat campament, avui és la ciutat de Santa Fe.
 
La participació catalana en la conquesta de Granada va ser, més important que no reconeixen les fonts espanyoles i, en aspectes com el naval, cabdal. Però, més enllà de tot això, hi ha una coincidència, si més no curiosa, relacionada amb l’origen del nom de l’esmentat campament per al qual no es coneix cap explicació coherent, tret de l’explicació oficial que diu que feia referència a la fe que guiava els cristians en la seva guerra santa contra els musulmans.
 
Tanmateix, en territori català es produeix una coincidència toponímica que val la pena remarcar. Concretament, a la comarca de l’Alt Penedès, on trobem una població anomenada La Granada. Curiosament, el poble del costat es diu,ni més ni menys, Santa Fe del Penedès.
 
Casualitat? Potser no gaire, si, com tot sembla indicar, eren catalans els qui dirigien aquella guerra i que, quan van haver de triar un nom per al campament militar des d’on assetjar Granada, van fer una associació d’idees amb la toponímia del seu país, Catalunya.
 
 
 
Carles Camp
25 de març de 2010


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici