GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Carles Camp. Morts decisives a la història de Catalunya (7). Ernest Lluch

Carles Camp. Morts decisives a la història de Catalunya (7). Ernest Lluch


 Va néixer a Vilassar de Mar, al Maresme, el 21 de gener de 1937. Era doctor en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona. Va ampliar el seus estudis a La Sorbona de París. Mentre va ser professor ajudant a la Universitat de Barcelona va ser detingut diverses vegades per les seves activitats antifranquistes i expulsat de la Universtat. Reintegrat posteriorment, va ser catedràtic d’economia a la Universitat de València, el 1974 i d’història de doctrines econòmiques de la Universitat de Barcelona.

Pel que fa al seu vessant polític, va ser diputat del PSC al Congrés des de 1980. El 1982, Felipe González el va nomenar ministre de Sanitat i Consum, càrrec que va ocupar fins el 1986.

Ideològicament, va demostrar ser un entusiasta del nacionalisme espanyol. Va ser un autèntic botifler tot i impulsant, amb totes les seves energies, la LOAPA, llei terriblement recessiva i reaccionària contra el procés autonòmic iniciat a Catalunya, el famós “café parar todos” fruit del cop d’estat de Tejero, mal anomenat “intent” malgrat haver deixat com a herència aquesta joia de llei amb què el PSOE ens va obsequiar.

Quan va deixar el càrrec de ministre, va tornar a la seva càtedra barcelonina i, el 1989, va obtenir el càrrec de rector de la Universitat Menéndez i Pelayo.

Durant els anys noranta, però, Ernest Lluch va fer un important gir ideològic des del punt de vista nacionalista i va adoptar un nacionalisme catalanista, no independentista, però prou fort per valorar Catalunya com a entitat diferenciada de l’espanyola. Recordo haver-lo sentit al programa de ràdio Els Matins de Catalunya Ràdio, conduït per Antoni Bassas, com explicava, il·lusionat, que un poble de l’antic regne de Nàpols anomenat Lecce tenia, al seu escut, els quatre pals catalans.

Ernest Lluch tenia un gran ascendent dintre de la direcció del PSC i els seus esforços per catalanitzar el partit anaven, pel que sembla, fent forat. Això era molt perillós per a l’estat espanyol: si el PSC esdevenia un partit catalanista, demanaria grup propi al Congrés dels Diputats a Madrid i, al Parlament de Catalunya, les forces catalanistes, sumant les de centredreta (CiU) i les de centreesquerra (PSC), serien àmpliament majoritàries, mentre que el PSOE nacionalista espanyol podria acabar fent el mateix paper galdós i secundari que fa el també nacionalista espanyol PP. Els perills que en el seu moment havia provocat Josep Pallach tornaven a aparèixer.

Tot plegat, va desaparèixer de sobte, amb una altra mort sobtada. El 21 de novembre del 2000, un pistoler de l’organització terrorista ETA assassinava Lluch al garatge soterrani de casa seva, al carrer Xile de Barcelona. El fet no es va saber fins una hora i mitja més tard, quan un veí va trobar el cadàver. Tenia 67 anys.

Era sabut que ETA tenia Ernest Lluch com a un dels seus objectius. Treballava activament en contra del terrorisme i per la pau al País Basc. Una vegada es va enfrontar directament i pública amb els manifestants d’Herri Batasuna en un míting electoral del Partit Socialista d’Euskadi, a Sant Sebastià. No calia ser cap mostela per saber que, des d’aquell moment, estaria en el punt de mira de l’organització terrorista.

Hi ha moltes persones a tot l’estat que estan en el punt de mira d’ETA. Però els serveis secrets espanyols que, val a dir, són dels millors del món, les mantenen a totes protegides i, fora del País Basc, atemptats d’aquesta mena amb èxit són molt comptats. Per això, cal lamentar la badada d’aquests serveis a l’hora de protegir Ernest Lluch en un moment clau per a l’evolució idelògica i política del socialisme català cap a posicions catalanistes.

 

Carles Camp

2/04/10

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici