GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

Marta Cervera. Un llibre recupera els anys de la repressió franquista al Palau


Antoni Sàbat revisa les tenses relacions entre l’Orfeó Català i el poder del 1936 al 1975
  

 
 
Antoni Sàbat, promotor d’Euroconcert, que del 1960 al 1980 va exercir d’administrador de l’Orfeó Català, acaba d’editar El Palau de la Música Catalana. Els anys de la repressió franquista 1936-1975 (Edicions de 1984). Aquest exercici de memòria històrica treu a la llum els conflictes que van sorgir entre els responsables de l’Orfeó Català, emblemàtica entitat catalanista propietària del Palau, i la dictadura que va intentar en va adherir l’Orfeó al règim.
Sàbat aclareix que Franco, tot i el que han dit alguns historiadors, «no va posar mai els peus a la sala», va destacar ahir Sàbat, que ha recorregut a valuosos testimonis i documents de diversos arxius per elaborar una obra de quasi 500 pàgines.
La seva narració històrica arrenca els últims anys de la Segona República, just abans de l’aixecament militar de 1936. Dibuixos i fotografies mostren com el Palau i l’Orfeó Català han estat objecte de desig del poder. Així, el setembre del 1936 els dirigents de la FAI-CNT van comminar la coral a gravar els himnes revolucionaris Hijos del pueblo i A las barricadas. Anys més tard, després de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el governador va obligar a incloure el Cara al Sol en els programes de l’Orfeó Català, que va ser clausurat entre el 1939 i el 1945 i després va haver de castellanitzar el seu nom. Els braços alçats en els concerts es van imposar a l’acabar la guerra civil el 1939. «Malgrat la despòtica repressió, al Palau sempre hi va haver una fogosa resistència», va dir Sàbat. Per exemple, quan les autoritats van sol·licitar que la coral cantés davant del Palacio de la Diputación (antiga i actual seu de la Generalitat), l’Orfeó va evitar fer-ho a la plaça, i va preferir el vestíbul, més discret. Va començar amb una obra tradicional catalana de significatiu títol: La cançó del lladre.

UNA PISTOLA A LA TAULA / L’època de Sàbat com a administrador va coincidir amb la Nova Cançó però també amb els discursos de Blas Piñar, líder de Fuerza Nueva, que va ocupar el Palau el 26 de gener de 1972 per celebrar-hi l’aniversari de la caiguda de Barcelona, tot i l’oposició de Sábat. «Quan van venir a demanar-me la sala per a aquella data vaig dir que estava ocupada. Van deixar un revòlver sobre la taula i em van dir que ho tornés a mirar», va recordar l’autor. Com que no va cedir, el governador civil de Barcelona va enviar un «tràgic avís» al president de l’Orfeó que va obligar a alliberar aquella data. Eren altres temps.


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici