GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Col·labora

Diccionari
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

Cosmopolitisme i diversitat (Isaiah Berlin) (1991)


"Isaiah Berlin: Com Herder, considere buit el cosmopolitisme. Els individus no poden desenvolupar-se si no pertanyen a una cultura. Fins i tot si s'hi rebel·len i la transformen completament, encara pertanyen al corrent de la tradició. Poden crear-se nous corrents (a Occident van fer això el cristianisme, Luter, el Renaixement, el moviment romàntic...), però al cap i a la fi procedien d'un únic riu, d'una tradició central subjacent, que, de vegades sota formes radicalment alterades, sobreviu.
 
Però si els corrents s'assecaven, si per exemple els homes i les dones no eren productes d'una cultura, si no tenien amics i parents i no se sentien més a prop d'unes persones que d'unes altres, si no hi havia llengües autòctones, això menaria a una paorosa dessecació de tot allò que és humà (...)
 
Nathan Gardels: Així, doncs, Herder i Vico són per a vostè, els apòstols del pluralisme cultural, els filòsofs del futur?
 
Isaiah Berlin: Sí, en el sentit que tots nosaltres estem afectats en certa mesura per una diversitat de valors. Des dels grecs i els hebreus passant per l'edat mitjana cristiana fins al Renaixement i la Il·lustració dels segles XVII i XVIII, la unitat fou la gran virtut. La veritat és una, l'error múltiple.
 
La diversitat és una virtut nova, que ens aportà el moviment romàntic, del qual Herder i Vico, als qui considere com a profetes de la diversitat, en foren una part important. Després d'això, la diversitat, el pluralisme (que implica la possibilitat de molts ideals incompatibles que atreuen la devoció humana) i la sinceritat (que no conduceix necessàriament a la veritat o a la bondat) foren considerades virtuts. Tan aviat com s'accepta el pluralisme de formes de vida, i pot haver-hi respecte mutu entre visions i perspectives diferents però irreductibles, sembla difícil pensar que tot això puga arribar a ser assolat mitjançant alguna mena de terrible camisa de força anorreadora." (pp. 78-79)
 
 
 
"Nathan Gardels. Dos conceptes de nacionalisme: Una entrevista amb Isaiah Berlin"
dins Isaiah Berlin. Nacionalisme, Tàndem Edicions. València, 1997.
Traducció catalana de Mila Garrido Torró


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici