GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
"Jo vaig rebre la trucada". Jordi Sans recriminat per celebrar el títol olímpic amb una senyera

"Jo vaig rebre la trucada". Jordi Sans recriminat per celebrar el títol olímpic amb una senyera


Recentment ens hem fet eco de les declaracions de Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya, sobre les pressions de la Casa Reial i del govern espanyols per tal que els esportistes catalans dissimulin llur catalanitat en competicions internacionals. A partir d'aquestes declaracions, Jordi Sans, un dels millors jugadors de la història del waterpolo català, manifesta que va rebre la trucada d'un alt càrrec polític espanyol esbroncant-lo per haver celebrat amb la senyera el triomf als jocs olímpics d'Atlanta del 1996.
 
 
 
A continuació reproduïm l'article d'en Lluís Simon publicat al diari El 9 en què ens informa d'aquest fet.
 
 

Jordi Sans va ser recriminat per celebrar el títol olímpic del 1996 amb una senyera

Lluís Simon

 
El 9 - 17.04.2010
 
Un dels grans jugadors de la història del waterpolo català, Jordi Sans, va corroborar ahir les paraules de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que dimecres va denunciar pressions des de diversos estaments espanyols per evitar que els esportistes del país puguin expressar la seva catalanitat de manera natural quan assoleixin algun èxit internacional. Sans va ser la gran figura de l’equip estatal que va guanyar el títol olímpic en els Jocs del 1996 a Atlanta. En la final contra Croàcia (7-5), jugada el 28 de juliol, el barceloní va fer des de la posició de boia un gol d’esquena antològic que ja ha passat a la història. Quan el partit va acabar, Sans va agafar una senyera que ja tenia preparada i va començar a córrer com un boig, conscient que aquell era un moment únic per al waterpolo català, al voltant de la piscina en una imatge que va donar la volta al món i que, fins i tot, va sortir a la portada del US Today.
 
«L’endemà vaig rebre una trucada d’un alt càrrec espanyol. Em pensava que em volia felicitar pel títol i, en canvi, em va començar a esbroncar perquè havia gosat celebrar el títol amb la senyera i em va advertir que no ho tornés a fer. No me’n sabia avenir. L’únic que em repetia era que la senyera era un problema. ‘Nosaltres som catalans’, jo li deia, i que l’únic que volíem era expressar  aquest sentiment», va explicar ahir Jordi Sans, que va recordar que aquella imatge també va ser la portada d’El Mundo Deportivo el 29 de juliol. «Li vaig preguntar si m’hauria trucat si hagués tret la bandera andalusa i em va admetre que no, que el problema era aquella senyera. De la pancarta que vaig pujar al podi, en anglès, dedicada al meu fill tampoc me’n van dir res.»
 
A partir de llavors Sans –conegut com a Txiqui quan jugava– es va mesurar més a l’hora de celebrar els títols, tot i que mai més tornaria a repetir un èxit com el d’Atlanta. Amb tot, vol precisar que al podi del campionat del món del 1998 –en què l’equip estatal també va ser campió– un dels seus companys va pujar-hi amb una bandera espanyola: «És el seu sentiment i tots ho vam respectar, m’hauria agradat que també haguessin respectat el meu.»
 
Sans admet, doncs, que quan va llegir les declaracions de Jordi Pujol parlant dels problemes que tenien els esportistes per expressar la seva catalanitat en alguns campionats es va sentir «directament al·ludit». 
 
 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici