GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Col·labora

Diccionari
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

Invisibilitat del fet polític inherent al fenomen nacionalista (Salvador Cardús) (2000)


"A punt de traspassar la frontera del segle XX, encara resulta enormement difícil esmentar el nacionalisme sense quedar enredat en una teranyina fatal de malentesos. Sense, en definitiva, quedar atrapat en un debat ideològic que té diversos fronts oberts segons elcontext sociopolític en què es produeix la intervenció (...). Aquesta situació, tanmateix, no és més que la prolonogació de l'estat de coses que Isaiah Berlin ja descrivia a "Nacionalism: Past Neglected and Present Power" (...). El fet és que les ciències socials segueixen sense poder domesticar el concepte, tal com observava Berlin, però amb la diferència que, a més, ara nacionalisme es un terme de moda i sobre el qual es publica de manera frenètica i incessant. Simplement, hem passat del silenci a la confusió.
 
Fonamentalment, el nacionalisme té dos fronts polítics que el situen en el punt demira de tota mena d'atacs. Per una banda, hi ha els atacs dels defensors de les integritats terrritorials estatals tal com avui estan configurades i per a qui les demandes d'autodeterminació que s'associen al nacionalisme com a projecte polític de futur són l'expressió d'un particularisme perillós i d'una inestabilitat política inconvenient. De l'altra, hi ha els apòstols de la globalització que creuen possible l'establiment d'una ciutadania política alliberada del jou de les homogeneïtats identitàries tradicionals i que imaginen un món multicultural que més que una societat integrada s'assembla a un parc temàtic, a l'estil de Port Aventura o Disneylàndia. (...)
 
En el primer cas, quan els estudiosos s'alineen a favor dels actuals límits políitcs, l'anàlisi del nacionalisme queda sabotejada principalment per l'obstrucció que representa la invisibilització de l'actor polític principal que hi ha en joc: l'Estat. La discussió és impossible perquè aquests combinen la defensa abrandada de la supressió futura de les fronteres amb la defensa implícita de les actuals. (...) Però, efectivament, el banal nationalism (per fer servir l'afortunada expressió de Michael Billig), l'ocultació del nacionalisme implícit dels antinacionalistes, impedeix un ús consensuat del terme i el debat esdevé estèril. (....)
 
En el segon cas, els obstacles en l'ús del nacionalisme com a categoria analítica tenen a veure amb les concepcions teoricofilosòfiques que sostenen les diverses posicions que, o bé confien més en la possibilitat d'un actor polític autònom i racional, o bé accentuen el paper de la comunitat i els processos identitaris i d'identificació cultural en l'establiment de la ciutadania política." (pp. 77-79).
 
"L'anàlisi del nacionalisme sol quedar atrapat en els debats pro o antinacionalistes per l'efecte d'invisibilitat de la veritable naturalesa de la violència simbòlica que aquest fenomen encobreix" (p. 85)
 
 
Font:
"Nacionalisme i democràcia", a Montserrat Guibernau (ed.), Nacionalisme. Debats i dilemes per a un nou mil·lenni (Enciclopèdia Catalana, 2000)


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici