GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Centenars de catalans clamen per la independència de Catalunya a Ginebra

Centenars de catalans clamen per la independència de Catalunya a Ginebra


Deumil.cat s'empara en els acords internacionals firmats per l'Estat per reclamar l'autodeterminació

Deumil.cat va congregar ahir uns 2.500 catalans davant la seu de l'ONU a Ginebra per reclamar la independència de Catalunya. La plataforma que havia organitzat la manifestació multitudinària a Brussel·les va al·legar que en els acords internacionals firmats per l'Estat s'accepta el «dret d'autodeterminació de tots els pobles», per rebatre davant de les Nacions Unides l'argument amb què el govern espanyol no reconeix el dret a l'autodeterminació del poble català: que la Constitució Espanyola no el recull. Amb la protesta, Deumil.cat va fer una passa més en la internacionalització del conflicte polític entre Espanya i Catalunya.

Catalans provinents d'arreu dels Països Catalans armats amb estelades es van congregar davant la seu de l'Organització de les Nacions Unides a Ginebra per reclamar el dret a l'autodeterminació del poble català. Amb el lema Cap a l'ONU per l'estat propi, unes 2.500 persones segons ACN i 4.000 segons els organitzadors van respondre a la crida de la plataforma Deumil.cat per exigir de manera simbòlica el dret dels catalans a decidir el seu futur, recollit indirectament en acords internacionals firmats per l'Estat espanyol. Amb aquesta protesta, que té l'antecedent de la manifestació de Brussel·les, es pretén buscar suport internacional –ja expressat els darrers mesos amb iniciatives com ara Holanda Decideix– i deixar constància fora de les fronteres de l'Estat espanyol de la disputa que existeix entre Espanya i Catalunya pel reconeixement del dret a l'autodeterminació. Per demostrar que «els catalans no estan sols», a la concentració també es van desplaçar col·lectius d'Escòcia, Galícia i el Vèneto. Durant l'acte reivindicatiu, en què van participar membres de Reagrupament i dirigents d'ERC i les JERC, es va llegir un manifest independentista que aquesta setmana passada s'havia lliurat a un alt funcionari de l'ONU i que s'havia remès als 47 ambaixadors dels estats integrants de l'organisme. En el text s'exigeix de manera inapel·lable «l'inalienable dret a l'autodeterminació de Catalunya» per esdevenir «un estat en el si de la UE i de l'ONU». També es demana «un seient de ple dret» al si de la organització.

Propera legislatura

En referència a les pròximes eleccions, el portaveu de Deumil.cat, Enric Canela, va fer una crida perquè els diputats s'uneixin per avançar cap a la declaració d'independència. Per aquest motiu, segons Canela, és important i necessari un compromís ferm de tots els polítics per posar fi a la submissió històrica a Espanya. Un govern que no es comprometi amb la causa independentista seria un element de disconformitat, segons va assenyalar. Canela espera que el Tribunal Constitucional emeti aviat una sentència que declari Catalunya una «regió sense dret a cap bilateralitat», per deixar en evidència aquells que encara creuen en l'encaix de la nació dins «la gàbia espanyola». «No creiem en cap estatut. Aspirem a tenir una constitució catalana», va dir.

Diverses actuacions musicals van amenitzar la concentració, i es va sentir El cant dels ocells, que justament Pau Casals va interpretar l'any 1971 davant la seu de l'ONU a Nova York. També hi van participar gegants i grallers, i hi va haver una cercavila. Una gran sardana de germanor va cloure l'acte.

 

Deumil.cat convoca una concentració a Ginebra | Volen internacionalitzar el "conflicte pacífic entre Catalunya i Espanya

 

 

Uns 2.500 catalans van respondre ahir la crida de la plataforma Deumil.cat i es van desplaçar fins a Ginebra per reclamar el dret a l'autodeterminació de la nació catalana. A la plaça de les Nacions de la capital suïssa, davant la seu de l'ONU, els organitzadors van llegir un manifest independentista que van fer arribar a tots els ambaixadors davant l'organisme internacional, amb l'objectiu "d'internacionalitzar el conflicte pacífic" entre Catalunya i Espanya.

Els participants van arribar des de diferents territoris dels Països Catalans en tota mena de mitjans de locomoció: autocar, moto, cotxe, avió o tren. La concentració de Ginebra va comptar amb menys participants que la que l'any passat la mateixa plataforma va organitzar a Brussel·les, que va portar unes 4.000 persones davant de les institucions europees, però els organitzadors consideren un èxit la convocatòria.

L'acte reivindicatiu va tenir un marcat caràcter festiu, que va comptar amb ballades de sardanes i el cant d'Els segadors, l'hime nacional. Fins a Ginebra també es van desplaçar col·lectius d'Escòcia, Galícia i el Vèneto, reclamant el dret de les seves nacions a l'autodeterminació.

L'objectiu de la concentració és que "més països siguin conscients del conflicte pacífic que existeix entre Catalunya i Espanya", va explicar en declaracions a l'ACN el portaveu de Deumil.cat, Enric Canela, que va considerar que la convocatòria va tenir molt d'èxit, tenint en compte la distància que els concentrats van haver de recórrer des de Catalunya.

Un ciutadà que va fer un viatge de més de dotze hores des de Manresa, Jordi Vilardaga, que repetiria de tornada durant la nit, lamentava que la concentració de Ginebra s'hagués "publicitat menys que la de Brussel·les" i atribuïa a això la menor assistència.

L'acte va comptar amb la presència de dirigents d'ERC i de les JERC i membres de Reagrupament. "La causa catalana l'anem guanyant dia a dia, però hem d'internacionalitzar el conflicte entre Catalunya i Espanya i no hi ha millor lloc que davant les Nacions Unides per dir que som una nació", va afirmar el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà. Durant l'acte es va llegir un manifest independentista, en anglès i català, que els darrers dies s'havia entregat oficialment a un alt funcionari de l'ONU, que el va remetre als ambaixadors de tots els països a Ginebra. El manifest expressa al Consell dels Drets Humans "l'inalienable dret a l'autodeterminació de Catalunya" per esdevenir "un Estat al si de la UE i l'ONU".

El document relata les "falses il·lusions" que els catalans es van fer durant la Transició de recuperar l'autonomia de Catalunya i titlla de "ximples" aquells que fan la "patètica comèdia" de pretendre "l'encaix de Catalunya en la gàbia espanyola".

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici