GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Exposició

Exposició 'Modernització i catalanisme. La Diputació de Barcelona ara fa 100 anys'


L'exposició Modernització i catalanisme. La Diputació de Barcelona ara fa 100 anys projecta una mirada de llarg recorregut sobre un període especialment interessant (1874-1914) pel que fa tant al debat sobre l'organització territorial, en relació amb la progressiva democratització del sistema polític liberal, com a la tasca de modernització duta a terme pel catalanisme a l'ens provincial a partir de 1907.

Lloc: Rambla de Catalunya, 126 - Barcelona
Dies: del 6 de maig al 15 de juliol de 2010
Horari: de dilluns a divendres no festius, de 10 a 20 h.
Entrada lliure

Comissariada per l'historiador Joan Fuster Sobrepere, la mostra proposa un recorregut il·lustratiu que situa a l'espectador dins de les coordenades històriques de l'exposició i presenta, mitjançant imatges i audiovisuals, els aspectes més destacats del programa de modernització desenvolupat per la Diputació de Barcelona a inicis del segle XX.

Dates: Del 6 de maig al 15 de juliol de 2010

Horari: De dilluns a divendres, de 10 a 20 h

Preu: Entrada lliure

Lloc: Diputació de Barcelona Rambla de Catalunya, 126 - 08008 Barcelona

 

El 1874, la restauració borbònica va suposar el retorn al model centralista d'Estat. A la província de Barcelona, el fort desenvolupament industrial i les creixents demandes socials i polítiques específiques de la societat catalana van portar la Diputació de Barcelona, dins un context de liberalisme restrictiu, a convertir-se en un instrument d'expressió de moltes d'aquestes reivindicacions.

Amb la crisi espanyola de 1898, les demandes de regeneració política van trobar ressò en l'àmbit institucional català. Primer, amb la victòria, el 1901, de catalanistes i republicans a l'Ajuntament de Barcelona, i el 1907, a la mateixa Diputació, amb l'accés a la presidència d'Enric Prat de la Riba. A la Diputació de Barcelona, Prat de la Riba va desplegar un ambiciós programa de modernització atent al progrés material del país, que avançava clarament molts aspectes de l'obra de govern duta a terme des de la Mancomunitat de Catalunya a partir de 1914.

 

 

La Diputació reivindica Prat de la Riba

Ignasi Aragay

 

Ara fa poc més d'un segle, a partir del 1907, el programa regeneracionista i catalanista va concretar-se institucionalment en el govern de la Diputació de Barcelona, sota el lideratge d'Enric Prat de la Riba. L'exposició Modernització i catalanisme, d'entrada gratuïta, que es pot veure a la mateixa Diputació fins al 15 de juliol, recull aquella experiència i els seus precedents immediats.

La mostra agafa el període 1874-1914, és a dir, des de l'inici de la Restauració fins a la superació del marc institucional provincial amb el naixement, exactament el 6 d'abril del 1914, de la Mancomunitat de Catalunya. La mostra, doncs, és una nova mirada al gir catalanista que va fer el país a partir de 1901, una mirada des del poder provincial, que va passar de ser fortament tutelat per Madrid a emancipar-se amb una gran empenta cívica i política gràcies al moviment de la Solidaritat Catalana, sorgit amb gran èxit com a reacció a l'assalt de militars al setmanari satíric Cu-cut! el 25 de novembre de 1905.

Tal com remarca tant la mostra com l'interessant llibre-catàleg que l'acompanya, en l'últim terç del segle XIX, fins a la desfeta colonial de 1898, la Diputació de Barcelona va ser l'eina de la burgesia catalana per vehicular davant el govern central els seus interessos econòmics, però també d'altra mena -com la defensa del dret civil propi-. Amb la crisi dels partits dinàstics en el canvi de segle i la irrupció del catalanisme republicà i lligaire, el panorama polític va experimentar una forta sacsejada, que primer va veure's reflectida a l'Ajuntament de Barcelona i després a la Diputació.

L'entrada de Prat de la Riba a l'ens provincial va suposar un canvi de política que es va notar sobretot en terrenys com la promoció de la llengua i la cultura catalanes -creació de l'Institut d'Estudis Catalans, jaciment d'Empúries...-, ensenyaments tècnics -Universitat Industrial, Escola del Treball...-, obres públiques -sobretot carreteres, però també ferrocarrils o la canalització del Llobregat- i establiments de beneficència -Casa de la Caritat i altres.

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici