GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
27.05.2010: El MNAC reobre les sales del gòtic i el renaixement

27.05.2010: El MNAC reobre les sales del gòtic i el renaixement


Nova presentació de les col·leccions d’Art Gòtic, del Renaixement, Llegat Cambó i Col·lecció Thyssen-Bornemisza

 

El 27 de maig, el MNAC reobre al públic les sales d’art gòtic després d’un important procés de remodelació, que ha comportat una revisió en profunditat de la presentació de les obres, amb l’objectiu d’oferir una posada en escena i unes pautes interpretatives innovadores.

En aquest sentit, s’han eliminat les presentacions temàtiques corresponents a l’anterior museografia, i s’ha optat per presentar les obres en una seqüència històrica i artística, en coherència també amb la seva procedència geogràfica. Amb aquesta nova ordenació, les peces cabdals de la col·lecció s’imposen en el recorregut. A més, algunes obres s’han reubicat en els espais amb l’objectiu d’exhibir-les en les millors condicions i provocar així la màxima atenció i gaudi del visitant.

Un altre dels aspectes fonamentals de la nova presentació és el nou sistema d’il·luminació. Ara, s’il·luminen directament les obres i, d’aquesta manera, se’ns descobreix tota la riquesa dels valors cromàtics i les textures.

En el cas dels retaules de dimensions més grans, com ara el de la Mare de Déu procedent de Sixena o el de la Mare de Déu dels Consellers, s’han fixat en estructures metàl·liques que els aixequen del terra i els separen de la paret. A banda dels avantatges que aquesta solució suposa per a la conservació preventiva, es facilita la contemplació dels reversos, la qual cosa permet al visitant apreciar l’estructura constructiva de la fusteria.

La remodelació, que ha durat prop de mig any i que ha afectat també les sales de Renaixement, del Llegat Cambó i de la Col·lecció Thyssen-Bornemisza, pretén aconseguir fer la visita més grata, còmoda i profitosa, tot creant les millors condicions per a l’apreciació de les obres, dels seus valors estètics, històrics i culturals.
 
 
 
 

El MNAC reobre les sales d'obres d'art gòtiques i del Renaixement, el llegat Cambó i la col·lecció Thyssen després d'una remodelació i ordenació del fons

El retorn del Gòtic

 

Montse Frisach

 

L'art gòtic és sinònim de l'època més esplendorosa de la Corona d'Aragó, quan obté la seva màxima expansió territorial i influència a Europa i a tota l'àrea mediterrània. El refinament i l'alta qualitat de les obres d'art produïdes en aquell període estan en consonància amb aquest moment d'expansió militar i comercial.

Per això, res millor que deixar que la finor dels retaules, escultures i peces d'orfebreria gòtics parli per si sola. I aquesta ha estat la intenció del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a l'hora de remodelar les sales del Gòtic, que avui tornen a obrir les portes al públic després d'uns mesos de millores en les instal·lacions i canvis en la museografia en uns espais que no havien patit modificacions des de la inauguració del museu el 1997.

Les sales del Renaixement, del llegat Cambó i de la col·lecció Thyssen, contigües al Gòtic, també han estat remodelades. Són 3.365 metres quadrats de la planta baixa del Palau Nacional, que el públic podrà visitar de franc dissabte i diumenge amb la resta del museu.

El nou recorregut del Gòtic inclou 289 obres, un 20 per cent menys que en l'anterior presentació, cosa que afavoreix una visita més confortable. Rafael Cornudella, cap de l'àrea de Gòtic del MNAC, defineix la nova presentació de "jeràrquica", en el sentit que "les obres cabdals i les obres mestres estan col·locades als llocs més visibles del recorregut". Així, des de pràcticament tots els passadissos i sales es pot veure una obra important. Entre els moments més potents del recorregut hi ha la sala dedicada a Lluís Dalmau i Jaume Huguet i deixebles, amb la Mare de Déu dels Consellers, de Dalmau, i els grans fragments del Retaule de sant Agustí, d'Huguet i taller.

En el nou lluïment de les obres ha estat fonamental el canvi en la il·luminació. Des del 1997 fins ara els sistemes d'il·luminació de les obres d'art han canviat "radicalment". Mentre que en l'anterior presentació la il·luminació del Gòtic era indirecta, a partir de la reflexió de la llum sobre el sostre de la sala, ara les obres s'il·luminen directament. "Gràcies a aquest canvi algunes de les obres han recuperat els seus colors, sense haver estar restaurades", diu Cornudella. A més, les noves làmpares permeten un important estalvi d'energia per al museu, ja que tenen la meitat de potència que les anteriors.

Retaules amb revers

Una altra novetat del recorregut és que alguns dels grans retaules es presenten amb un nou sistema de subjecció amb unes estructures d'alumini que separen l'obra de la paret. Això permet que el públic "pugui veure com és el revers de l'obra i també en facilita la revisió i el manteniment", explica Cristina Mendoza, subdirectora de col·leccions del MNAC.

La centralitat de les grans obres en el discurs s'integra amb una narració històrico-artística que pràcticament ha deixat de banda els àmbits temàtics. La pintura valenciana i aragonesa ha pres un especial protagonisme, d'acord amb un moment en què "hi havia un gran fluïdesa entre aquests territoris", puntualitza Cornudella.
 

 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici