GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Xavier Roig, Hola, Escòcia! Hola, Quebec!

Xavier Roig, Hola, Escòcia! Hola, Quebec!


A Catalunya, com a Espanya, hi falta cultura democràtica

 

Hola, Escòcia! Hola, Quebec!

Xavier Roig
 

Tot veient el programa de TV3 Adéu, Espanya? em va venir a la memòria la frase del president Pujol que deia que Espanya no és el Canadà, però que el Quebec tampoc és Catalunya. Vull dir que les conclusions que molts n'han tret corren el risc de consolidar determinats clixés que ens són poc útils. Una majoria romàntica pot concloure: “Si els nostres veïns, en lloc de ser espanyols, fossin canadencs o britànics, tindríem el problema resolt”.

Les frases més representatives del programa de TV3 posen de manifest un fet claríssim: la cultura anglosaxona (que inclou el Quebec, encara que hi parlin francès) col·loca la democràcia per sobre de qualsevol altre valor social. Molts de vostès devien quedar estupefactes quan els representants britànics dels partits Conservador i Laborista deien que si els escocesos decidien ser independents s'hauria de respectar la seva voluntat. Un d'ells recordava que això ja ho deia Margaret Thatcher –és clar, i què es pensaven?–. Tot porta a pensar: “Com de diferents serien les coses si així es manifestessin els polítics espanyols!”. I aquí és on vaig, perquè, si alguna cosa assimila els catalans amb Espanya, és que col·loquem la democràcia al capdavall de la llista de valors socials. Democràticament, tots caminem a quatre grapes.

Camina a quatre grapes el nostre Parlament, que organitza una comissió d'investigació amb l'objectiu d'atacar un partit que les enquestes donen com a guanyador indiscutible. Aquestes coses els Parlaments d'Escòcia o del Quebec no les fan. I camina a quatre grapes una societat que encara utilitza la superioritat moral, i no pas els vots, per promoure o abolir lleis i hàbits que algunes “elits intel·lectuals” creuen, o no, convenients. Tampoc les societats escocesa i quebequesa toleren que al govern del seu país hi arribin els hereus intel·lectuals del comunisme, perquè saben que la gent que ha simpatitzat amb règims que han matat milions de persones és nefasta. Són societats que tampoc es posaran incondicionalment del costat dels palestins pel simple fet que Israel actuï malament, perquè són conscients que Israel, al capdavall, és l'única democràcia homologada del Pròxim Orient. Aquestes coses els escocesos i els quebequesos no les fan perquè al capdamunt de la seva llista de valors hi ha la democràcia.

De diferències n'hi ha moltes més. Podríem explicar que els ministres d'Escòcia i del Quebec tenen una formació impecable i que molts han estat empleats i directius d'empreses, si no empresaris, abans d'entrar en política. O que els seus Parlaments no estan compostos en un 70% per empleats públics (a Escòcia són el 40%). O que els seus polítics no practiquen el nepotisme, ni reparteixen subvencions segons simpaties. Ni tampoc magregen la justícia o la premsa. Però tampoc aquelles societats estan envernissades del progressisme populista que caracteritza Catalunya. Ni les seves elits han adoptat com a propis els pitjors vicis dels seus veïns.

Jo els podria dir totes aquestes coses, i moltes més, que farien que vostès em diguessin que sóc un lliberal molest, un fan de la cultura democràtica anglosaxona. I jo els respondria que sí, que efectivament m'agradaria que, com succeïa fa uns anys, ens emmiralléssim una mica més en aquells models. M'agradaria tant que, en la llista de prioritats, col·loco aquest desig davant de l'anhel que els espanyols s'assemblin a canadencs o britànics.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici