GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

Joan Cavaller. El català a la universitat


L'Eva Guillén, de l'Àrea d'Universitats de la Plataforma per la Llengua, ens ha fet arribar la notícia d'aquest vídeo de difusió de la campanya "A la universitat en català!", en el qual denuncia que la presència del català a les universitats catalanes és deficient.
 
 

 
 
Aquest video parteix de la base que la majoria dels professors imparteixen les assignatures en català però canvien al castellà per respecte a alumnes que presumiblement no coneixen la llengua per procedir de països externs al domini lingüístic del català o per la naturalesa "internacional" dels màsters i els postgraus impartits. En realitat, la marginació del català és més gran ja que molts professors es neguen sistemàticament a parlar en català.
 
 
Per entendre l'ambient que es respira en la facultat, només cal recordar el trist espectacle que protagonitza constantment el Sr. Francisco Caja, professor de l'assignatura Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura de la Universitat de Barcelona (UB). En aquesta entrevista recent, Caja presenta un llibre en què situa l'origen del catalanisme en plantejaments racistes.
 
  

 
Recordeu que els poders de l'estat no es redueixen al govern, l'exèrcit, el tribunal constitucional o el congrés dels diputats. La facultat de filosofia, allà on es transmet el coneixement en el seu més alt grau possible, és a la universitat pública espanyola un pilar bàsic dins la persistència del procés de colonització castellana. Recordeu també que, en contra de tot caràcter democràtic, la majoria dels professors hi són amb caràcter vitalici. Quan la universitat pública funciona principalment per motius polítics a la manera d'un govern civil, és molt normal que, malgrat existir pensadors excel·lents, no hi hagi ni un sol filòsof català o espanyol reconegut a nivell internacional. Els grans filòsofs nord-americans, alemanys, francesos, anglesos, etc. no dialoguen amb els filòsofs catalans i espanyols. No ho fan perquè aquí la facultat de filosofia de la universitat pública barreja els interessos científics amb els interessos polítics de l'Estat i en aquest context és molt complicat que la ciència s'obri camí. Un cas diferent el constitueixen les universitats privades, però encara són molt joves i trigaran a generar pensadors de nivell capaços d'establir diàleg amb els filòsofs estrangers i influir-hi.
 
En tot cas, després de trenta-cinc anys de convivència democràtica, avui el català, malauradament, és un problema greu a la universitat.
 
 
4 de juliol de 2010
 
 
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici