GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Jordi Creus. Espanyols i... franquistes

Jordi Creus. Espanyols i... franquistes


EL NACIONALISME ESPANYOL ÉS UN TRET DESTACAT DE LA CLASSE POLÍTICA I JUDICIAL DE L'ESTAT

 

Jordi Creus

 
 

Mayor Oreja ha dit amb un crit allò que molts polítics espanyols de diferents colors opinen amb la boca petita. L'excandidat a lehendakari, flagell de tots aquells que s'atreveixen a qüestionar la sagrada unitat de la (seva) pàtria, ha tornat a vincular la voluntat pacífica i democràtica de les consultes populars sobre la independència de Catalunya amb la lluita armada. Res de nou, Mayor i tants altres –entre els quals l'avui heroi de la progressia Baltasar Garzón, censor i botxí de mitjans de comunicació, de partits polítics i d'entitats de foment de la cultura basca– ja fa temps que es van doctorar en un axioma que diu que tenir objectius finals similars és el mateix que compartir els mitjans per arribar-hi. És a dir, ETA vol la independència d'Euskal Herria i els promotors de les consultes volen la dels Països Catalans? Doncs fot-li castanya i posa la caverna mediàtica a dir que tots són iguals, perquè uns i altres el que volen és subvertir l'ordre i trencar Espanya.

En aquest joc, però, no hauríem de permetre que ens donessin gat per llebre. O en tot cas, s'hauria de poder aplicar aquesta trampa també en sentit invers. Això ens permetria afirmar sense posar-nos vermells –com Mayor Oreja– que la immensa majoria de la classe política i judicial espanyola és franquista. I per què? Doncs perquè tots ells coincideixen ideològicament amb el que va ser un dels principals objectius de la dictadura: la defensa de la unitat d'Espanya. Des d'Aznar i Rajoy a Felipe González i Zapatero; des dels sectors més conservadors del Tribunal Constitucional als sectors menys conservadors del Tribunal Suprem, tots plegats podrien ser titllats de franquistes. Perquè no em negaran que, per damunt dels conceptes d'esquerra i dreta, allò que més destaca de determinats personatges dels dos principals partits de l'Estat –i de la judicatura– és, precisament, el seu nacionalisme espanyol.

Un nacionalisme espanyol que s'ha atipat de proclamar als quatre vents les maldats del catalanisme. Segons ells, fer un nou Estatut era perdre el temps, ja que aquest no és un dels problemes reals de la gent. Com tampoc no ho és ni la defensa de la llengua catalana, ni la igualtat per llei del cinema en el nostre idioma, ni tampoc el foment de Catalunya a l'exterior. No, aquestes no són les preocupacions de la ciutadania –ens diuen– i menys en temps de crisi! I quins són, doncs, aquests problemes reals? La resposta la podem trobar en l'actuació de l'equip PSOE-PP que governa avui al País Basc. Segons el duet López-Basagoiti, els principals reptes que hi havia en el seu territori eren tres. Tres problemes reals que no permetien dormir a bona part de la seva població a causa de la maldat intrínseca que s'amagava rere cada un d'ells.

El primer problema real era el mapa del temps –amb tots els territoris d'Euskal Herria– que es mostrava a Euskal Telebista, la televisió pública. El segon, aquest mateix concepte, el d'Euskal Herria, que sortia en el currículum escolar basc. I el tercer, però no menor, que la paraula Espanya no aparegués a la indumentària de l'equip ciclista Euskaltel-Euskadi, subvencionat pel govern de Vitòria. Sortosament, aquest govern, inspirat, entre d'altres, pel mencionat Mayor Oreja, força paralitzat en diversos dels seus àmbits d'actuació, ha estat diligent a solucionar aquests problemes reals i possibilitar que el conjunt dels bascos, ara sí, ja puguin dormir tranquils. Bona nit!

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici