GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Jimmy Carter considera "errònia" la sentència del TC

Jimmy Carter considera "errònia" la sentència del TC


L'expresident nord-americà assegura que cap tribunal pot canviar el “caràcter únic” de Catalunya

La Fundació Carter enviaria observadors internacionals si es convoqués un referèndum per la independència

 
 
 

L'expresident dels Estats Units, Jimmy Carter, ha comparat avui la sentència del Tribunal Constitucional (TC) amb algunes decisions “errònies” de la Cort Suprema nord-americana en l'últim any, com el finançament de campanyes polítiques o la reafirmació del dret a portar armes.

En una roda de premsa prèvia a rebre el premi Internacional Catalunya d'aquest any, Carter ha recomanat als catalans “paciència” perquè cap tribunal pot canviar el “caràcter únic” de la cultura de Catalunya, que “serà perpetuada i admirada durant els pròxims 1.000 anys”. Segons l'expresident nord-americà, la sentència crea una “anomalia temporal” entre Catalunya i la resta de l'estat espanyol però ha demanat “confiança” a la societat catalana.

 

Observadors internacionals

Respecte a a la qüestió de si la Fundació Carter enviaria a Catalunya observadors internacionals si es convoqués un referèndum per a la independència, el veterà mediador ha respost que “sí”, sempre i quant les autoritats catalanes li demanessin. “Acceptaria la invitació per ajudar a assegurar que el desig del poble català s'expressi de la millor manera”, ha dit. Malgrat això, ha recordat que la seva fundació envia observadors a països en què unes eleccions poden tenir “problemes” per transcórrer dins els marges democràtics.

 

Aturar els assentaments

En un altre ordre de coses, Carter ha aconsellat al president dels Estats Units, Barack Obama, ha ser més “agressiu” amb el govern israelià pel que fa als assentaments il·legals. L'expresident dels EUA ha recordat que els països àrabs s'ha compromès ha reconèixer l'Estat d'Israel si aquest respecta les fronteres establertes el 1967 i ha encoratjat Obama a pressionar l'estat hebreu perquè abandoni els territoris ocupats. L'expresident dels EUA creu que un canvi dels socis de coalició del govern de Netanyahu faria més fàcil tenir una majoria per portar la pau al territori.

Pel que fa a les relacions amb l'Iran, Carter ha dit que els Estats Units , la UE i Rússia han de seguir pressionant la república islàmica perquè aturi el seu programa nuclear però ha instat al govern nord-americà ha “tenir més relacions diplomàtiques i converses” amb els líders de Teheran i, al mateix temps, “aturar les amenaces” de Tel Aviv d'atacar Iran, ja que aquesta actitud només “estimula els iranians” a prosseguir amb els seus plans nuclears.

 

Premi Internacional Catalunya

Jimmy Carter rebrà aquest vespre de mans del president José Montilla el XXII Premi Internacional Catalunya, que atorga la Generalitat. Aquest guardó està dotat amb 100.000 euros i l'escultura La clau i la lletra d'Antoni Tàpies. És un reconeixement que es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball a desenvolupar els valors culturals, científics i humans arreu del món.

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici