GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca La Catalunya Atlàntica o l’autèntic mercat de la indústria catalana moderna(1738–1850)

Francesc Roca La Catalunya Atlàntica o l’autèntic mercat de la indústria catalana moderna(1738–1850)


La indústria moderna catalana (aiguardents, teixits estampats) neix pensant en l’exportació de part de la seva producció, per via marítima, en velers, a l’Europa del Nord i Bàltica i a les Amèriques.

Donat que el territori català no disposa ni de cotó, la matèria primera bàsica, ni de carbó (per a quan l’aigua, com a font d’energia, sigui insuficient), caldrà importar-ne. Donat que l’aiguardent de vi es trobarà aviat amb la competència de l’aiguardent de canya de sucre, caldrà fabricar-ne. A Cuba. Les plantacions de canya, però, demanen una ma d’obra especial, que cal alimentar. El seu transport es feixuc. Caldrà el ferrocarril.

La industrialització moderna de Catalunya neix acarada als mercats de l’Europa del Nord i d’Amèrica. L’Atlàntic se suma i, en part, substitueix la Mediterrània.

 

Els productes


La industrialització moderna comença, a partir de 1738 a Catalunya, amb l’estampació de teixits de cotó i de lli: son les indianes. La paraula ‘indiana’ al·ludeix a l’origen, al lloc on es fan aquests estampats (l’Índia) i, també, a un mercat d’aquest producte : les elits americanes (quan les Amèriques són les Índies). L’estampació barcelonina obrirà el pas, a partir de 1765, al teixit i al filat catalans. Les exportacions a Amèrica, via reexportació des de Cadis, comencen, sembla, a partir de 1747.

Paral·lelament, a Catalunya, i al País Valencià, es fabrica un altre producte per a l’exportació: l’aiguardent. En aquest cas, el mercat és inicialment (des de finals del XVII) europeu, i més tard, americà; i la matèria primera (el raïm) no s’ha d’importar (com succeeix amb el cotó). Fins que, des de 1796, l’aiguardent de canya comença a imposar-se.

A més d’exportar teixits i aiguardent, Catalunya exportà, en menor quantitat, altres productes. De diferents sectors:

 

1. agroalimentari: vins, fruits secs i panses, oli d’oliva, farina.

2. construcció: rajols, teules, guix.

3. llar i higiene : terrissa, escaioles, suro, sabó.

4. comunicació i cultura: paper, més tard, impresos i llibres, instruments musicals

5. tèxtil: roba de llana, gènere de punt, puntes de coixí.

 

Ara bé : el joc de les exportacions i les importacions de la Catalunya atlàntica era més complex, car els velers catalans (o anglesos, o holandesos) havien de transportar el cotó, matèria primera bàsica, que s’havia d’importar íntegrament, primer de Malta, Tunísia o Egipte, després del sud dels Estats Units. El cotó nord-americà es pagava, en part, amb sucre de canya cubà.

La fabricació de sucre demanava una mà d’obra soferta i experta : els nadius de les costes del Golf de Guinea, que serien subministrats pels traficants d’esclaus britànics (car la Gran Bretanya, des del Tractat d’Utrecht de 1715, tenia l’exclusiva d’aquest comerç). L’alimentació dels treballadors cubans del sucre era, en part, la carn en conserva, per dessecació, procedent d’Uruguai, Brasil i Argentina.

D’altra banda, quan fallava la força energètica subministrada pels aprofitadíssims rius catalans, el carbó per fer moure les fàbriques tèxtils, els vapors, també havia d’importar: d’Anglaterra i de Gal·les.

 

Les rutes

 

Des de finals del XVII, i amb variacions diverses, la ruta de l’exportació de l’aiguardent català i valencià que s’iniciava a Salou-Reus i Alacant, passava per Gibraltar, Cadis, Lisboa i, tot i que les principals destinacions eren Dunkerque i Amsterdam, calia incloure-hi : L’Orient (a la Bretanya), Honfleur, Nantes, Rouen, Le Havre, saint-valery-sur-somme, Boulogne-sur-Mer, Calais, Saint-Omer, Lille, Ostende, Rotterdam, Emden, Bremen,  Hamburg, Lübeck, Alborg, Copenhaguen, Bergen, Göteborg. Des de Dunkerque, els aiguardents eren reexportats a Londres i Liverpool, els Països Baixos, Dinamarca, Suècia.

A partir d’un cert moment (1778-1820), el mercat americà començà a ésser molt important. La ruta principal era la que duia a Veracruz, passant per Cadis. Però, cal afegir-hi:

 

1. El Carib : Nova Orleans, La Havana, Dominicana, Puerto Rico, Trinidad, Guaiana, Cumanà, La Guaira, Santa Marta, Cartagena d’Índies, Omoa

2. El Riu de la Plata : Montevideo, Buenos Aires.

I, mes tard:

3. La Costa Est dels EUA: Boston

4. Altre punts del Carib : Matanzas, Santiago de Cuba, Nuevitas, Manzanillo, Mayaguez (Puerto Rico), Saint Thomas, Puerto Cabello.

5. Brasil : Maranhâo, Pernambuco, Bahia, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul

 

Les rutes de l’importació de cotó americà eren semblants: el Carib, el Brasil, Liverpool-Londres i Lisboa-Oporto, Cadis o Gibraltar. Però, pel que fa al cotó procedent de la conca de la Mediterrània, cal afegir-hi: Gènova-Marsella, i Motril.

 

El mercat

 

La indústria catalana moderna, doncs, neix pensant en els mercats del nord d’Europa i de les Amèriques. I no, doncs, en el mercat interior de l’estat espanyol, que d’altra banda, és, a més de pobre, de difícil accés, car el principal mitjà de transport fins a mitjan segle XIX és el mar. Dir ‘Catalunya Atlàntica’, doncs, no és ni una metàfora, ni un desig : és la descripció d’una realitat.


Francesc Roca

13/07/2010



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici