GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
El Periódico en contra de la independència de Kosovo

El Periódico en contra de la independència de Kosovo


Seguint instruccions del govern de l'estat espanyol, el diari català El Periódico de Catalunya ha començat a fer publicitat en contra de l'existència de l'estat de Kosovo. Les raons que un mitjà de comunicació faci publicitat en contra en un assumpte estranger es troben clarament en les possibles repercussions que el reconeixement de la independència del nou estat podrien tenir sobre les aspiracions sobiranistes dels catalans.
 
Si la corrupció ha de ser un criteri per a impedir l'existència d'un estat, hauríem de començar per anul·lar l'existència d'Espanya ja que en aquest país els casos de corrupció són incomptables i afecten totes les administracions i tots els partits.
 
29 de juliol de 2010
 
 
 
 
 
 
 
 

La corrupció corroeix Kosovo i posa en dubte la seva viabilitat

 

Rosa Massagué

 
 
Amb prou feines havien passat 24 hores de l'anunci del dictamen del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de l'Haia que avalava la independència de Kosovo quan la policia va detenir el governador del Banc Central d'aquell país, Hashim Rexhepi, en el marc d'una investigació anticorrupció. No hi ha una relació de causa efecte entre un fet i l'altre, però el segon és l'expressió del càncer que corroeix i posa en dubte la viabilitat d'aquella independència. La corrupció pot inclinar la balança d'allò que alguns anomenen un Estat embrió amb opcions de futur, a un Estat fallit. La lluita contra aquesta pràctica tan estesa, en canvi, pot aproximar Kosovo a la Unió Europea (UE).
 

L'operació –que va incloure registres a la seu del banc i als domicilis de Rexhepi i de tres sospitosos més–, feta per la policia i per membres d'Eulex, la missió policial i jurídica de la Unió Europea, investigava suborns, evasió fiscal, tràfic d'influències i blanqueig de diner. No és la primera vegada que la lluita anticorrupció apunta tan amunt. El mes d'abril passat, el despatx del ministre de Transports, Fatmir Limaj, conegut com el constructor de carreteres, va ser objecte d'un d'aquests registres policials. Entre els anys 2007 i 2009 s'han construït 1.000 quilòmetres amb la participació de nombroses empreses i un cost de 170 milions d'euros, va explicar Lawrence Marzouk a Balkan Insight. L'any passat aquest ministeri es va emportar la tercera porció més elevada dels pressupostos d'Estat. Existeix la sospita que hi ha hagut corrupció a l'hora de fer les concessions, amb la implicació de diversos funcionaris públics.

EL CRIM ORGANITZAT / Kosovo no és un lloc particularment violent. És bastant segur. L'autèntic problema és el crim organitzat a gran escala que controla tràfics il·legals i se serveix de la corrupció. El Departament d'Estat nord-americà assegura que tota la droga de l'Afganistan amb destí a Europa passa pel petit país balcànic.

Segons un cru retrat de la situació fet en un informe recent de l'International Crisis Group (ICG), més de dos anys després que Kosovo hagués declarat la independència existeix la impressió general que el país «està dirigit per una elit política sense llei que controla tots els aspectes de la societat». L'imperi de la llei s'aplica de manera desigual; la justícia és feble; la policia, els fiscals i els tribunals actuen d'una manera erràtica, amb una propensió a la interferència política i a l'abús de poder, i els jutges, mal pagats, assisteixen desmoralitzats i exhaustos a la resolució extrajudicial de disputes mitjançant la violència i els suborns. Tot això sense tenir en compte el total desgavell policial i judicial que hi ha al nord, a la zona de majoria sèrbia que es nega a reconèixer el Govern de Pristina.

Des de l'any 2008, el Govern d'Hashim Thaci ha aconseguit pilotar la transició cap a la seva independència de forma pacífica, conservant el llegat de la UNMIK, l'Administració interina de l'ONU. No obstant, com escrivia Richard Gowan per al Consell Europeu de Relacions Exteriors, «ha decebut i preocupat els seus amics a la Unió Europea i els Estats Units al permetre la corrupció». Segons aquest especialista, la policia de la missió Eulex al principi va ser excessivament condescendent, però durant l'últim any ha actuat amb molta més duresa. L'arrest de Rexhepi és una prova d'aquesta nova actitud de fermesa. L'agència anticorrupció va rebre l'any passat 175 denúncies, 45 més que l'any anterior.

SISTEMA JUDICIAL FEBLE / L'informe de l'ICG recull l'opinió molt estesa que el Govern prefereix un sistema judicial feble: «Una societat i una economia desregulades són el caldo de cultiu ideal de la corrupció». També prefereix uns mitjans de comunicació sota vigilància a la qual únicament s'escapen els diaris Koha Ditore i Zëri. «En un mercat publicitari limitat i manipulat, sota control del Govern, la radiotelevisió pública RTK és la mestressa i senyora de les pantalles de televisió», es llegeix en un informe de Reporters sense Fronteres publicat dimarts passat. Mentrestant, les cadenes independents resisteixen, però a costa de l'autocensura, un fet corrent a la resta de mitjans.

 

 

 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici