GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Armand Sanmamed. El Departament d’Estat dels EUA, Kosovo i Catalunya

Armand Sanmamed. El Departament d’Estat dels EUA, Kosovo i Catalunya


El portaveu del Departament d’Estat dels EUA, Philip Crowley, responent a preguntes de la premsa espanyola, va afirmar que la jurisprudència originada per la sentència del Tribunal Internacional de Justícia de l’Haia sobre la independència de Kosovo no era traslladable a “cap altra situació europea”.

 

La pregunta va ser formulada amb tota la intenció del món perquè qui la feia sabia quina resposta obtindria. Buscava un titular de consum intern que alimentés els mitjans de comunicació espanyols –inclosos els diaris i digitals catalans- i servís per desencoratjar l’independentisme català i basc que, en la lletra de la sentència, podria trobar un camí factible i pacífic per assolir els seus objectius nacionals.

 

En certs ambients nacionalistes sembla que l’efecte buscat per l’espanyolisme mediàtic ha fet un cert forat. I el fatalisme, tant comú entre els catalans, ha tornat a enfosquir les esperances creades arran de la sentència. Ara bé, els catalans no ens podem deixar ensarronar tan fàcilment. Hem de saber veure si darrera aquestes declaracions s’amaguen les directrius de la política exterior dels EUA respecte de possibles futurs de processos d’autodeterminació.

 

Qualsevol que estigui avesat a les regles del joc diplomàtic sap que, un alt responsable en actiu de la diplomàcia americana com Philip Crowley només podia respondre en aquests termes. Qualsevol altra resposta podria haver originat un greu conflicte diplomàtic que hauria posat en un seriós compromís el govern del seu país i, de passada, hauria comportat, automàticament, el final de la seva carrera professional.

 

Crowley com a representant qualificat del govern del país més poderós del planeta no es pot permetre especular sobre situacions virtuals. El Departament d’Estat americà no alimenta conflictes interns –si més no, oficialment-; en tot cas, pot ajudar a solucionar-los quan aquests esdevenen una realitat. Per especular sobre geopolítica, als EUA, ja existeixen altres instàncies i, segurament, aquestes ja tenen una idea força clara de la situació política interna espanyola.

 

El ressò de les declaracions de Crowley contrasta amb la poca incidència que van tenir les d’un altre americà il·lustre, l’expresident Jimmy Carter, a Barcelona, mentre recollia a Barcelona el Premi Internacional Catalunya (v. l’article de Ramon Freixes. Bufen vents de canvi?). Carter va declarar que, en cas que es dugués a terme un referèndum independentista a Catalunya, no tindria cap inconvenient a enviar-hi observadors, a través de la seva fundació, si així ho requerien els polítics catalans. Carter no és un polític en actiu i, per tant, gaudeix d’un marge de maniobra més gran a l’hora d’expressar els seus punts de vista. Malgrat això, a ningú se li escapa que un expresident és una figura institucional que representa els EUA, especialment quan viatja pel món, i que, abans de fer qualsevol declaració, ha de sospesar molt bé què diu.

 

A primer cop d’ull, les declaracions d’un i altre poden semblar contradictòries. Si les analitzem amb una mica més de calma, no n’hi trobarem cap de contradicció. Al contrari, són senyals diàfanes per a navegants experts. Per una banda, ens diuen: nosaltres no atiem ni atiarem cap escenari d’autodeterminació, com no pot ser d’altra manera. Ara bé, si es produís, no tindríem cap inconvenient a intervenir-hi enviant observadors. És a dir, no s’hi oposarien sinó que vetllarien perquè el procés fos democràtic, net i pacífic.

 

Els espanyols són cada vegada més conscients ja no controlaven el tempo dels esdeveniments i que qualsevol hipòtesi és possible, si els catalans ens ho proposem decididament, pacíficament i democràticament. D’aquí la seva por i el seu nerviosisme, un nerviosisme que els duu a fer el ridícul més sonat en alinear-se amb estats com Rússia, Xina, Sèrbia o Grècia, d’una trajectòria democràtica i de respecte a la diversitat nacional i cultural francament dubtoses, i a pidolar declaracions tranquil·litzadores del Departament d’Estat americà.

 

 

Armand Sanmamed

29 de juliol de 2010

 

 

 

 

Els EUA neguen que el cas de Kosova sigui aplicable a Catalunya

Descarten que el dictamen del tribunal de l'Haia pugui donar ales a altres moviments nacionalistes a Europa

 
 
 

Els Estats Units neguen que el vistiplau a la independència de Kosova del Tribunal Internacional de Justícia, la màxima instància judicial de les Nacions Unides, sigui aplicable a altres regions d'Europa on també hi ha moviments nacionalistes.

El portaveu del departament d'Estat nord-americà, Philip Crowley, ha negat que el dictamen sigui aplicable ”a cap altra situació” quan li han preguntat si aquesta decisió podria donar ales a altres moviments com ara el de Catalunya i el País Basc.

Fins i tot ha afirmat que els serveis jurídics del seu departament han redactat un informe que certifica que la decisió presa per l'Haia en considerar ajustada a la legalitat internacional la declaració d'independència de Kosova no és aplicable a cap altre cas.

Durant la roda de premsa, Crowley ha fet una crida a tots aquells països que no han reconegut Kosova, entre els quals hi ha Espanya, perquè ho facin.

D'altra banda, Crowley demana a Sèrbia i a Kosova que ”deixin de banda les seves diferències” i que ”treballin junts de manera constructiva” per millorar les condicions de vida dels seus pobles i integrar-se plenament a Europa.

 

 

 

Articles relacionats:

La Cort Internacional de Justícia de la Haia dictamina que la independència de Kosovo no és il·legal

El Periódico de Catalunya en contra de la independència de Kosovo

J. Oller. Espanya té por de Kosova

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici