GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Polèmica a "Sota terra"

Polèmica a "Sota terra"


L'empresa Veclus, que fa estudis sobre patrimoni històric, denuncia que el programa d'arqueologia de TV3 s'atribueixi descobertes que no han fet

 
Gemma Busquets
 
 

A les crítiques sobre la banalització i superficialitat amb què tracta l'arqueologia el programa Sota terra (TV3), de la productora Batabat, s'hi ha d'afegir ara la falta de rigor que ha denunciat l'empresa de Barcelona Veclus, que s'encarrega d'elaborar estudis i de fer recerca sobre patrimoni arqueològic i arquitectònic. En una carta oberta titulada Sota terra i la vergonya de penjar-se medalles, l'equip de Veclus denuncia el cas d'un capítol emès el 23 d'agost que estava dedicat als vint segles d'ocupació d'una finca del carrer Ripoll número 25 de Barcelona. Veclus va realitzar el 2002 un estudi històrico-arquitectònic encarregat per l'empresa municipal Foment de Ciutat Vella en el qual es documentava aquesta finca.

Veclus entén que els guionistes de Sota terra hagin tingut accés a aquest treball seu i l'hagin guionitzat, però critiquen que es falsegi l'atribució de les descobertes i ho faci públicament “no un actor, sinó un científic com el senyor Eudald Carbonell”. En concret assenyalen la localització del canal d'aigua de l'aqüeducte romà, que “té data de descoberta (2002) i uns descobridors concrets”. En el programa, Carbonell explica que per determinar si es tracta de l'aqüeducte s'ha de localitzar la canalera i “agafa un martell mecànic, es posa a picar i es felicita per la troballa”. Veclus denuncia que “no calia picar”, ja que feia vuit anys que “la canal estava a la vista” i que no es pot argumentar “exigències del guió”.

L'historiador Francesc Caballé, que és un dels responsables de Veclus, va assenyalar que “la divulgació es pot fer de la mateixa manera” però que no és correcte que es menyspreï una feina “que no es fa en tres dies”. “Entenem que s'està fent un paper”, va destacar Caballé per al qual la teatralització de la tele no ha d'implicar falta de rigor. “És un ridícul científic”, va concloure. Veclus ha fet arribar la queixa al Defensor de l'Audiència de TV3, als responsables de la cadena, a Eudald Carbonell i a la Universitat Rovira i Virgili. A la carta critiquen també el silenci de les institucions i universitats en relació amb la usurpació de les descobertes.

TV3 es va reservar la resposta oficial per a més endavant, però va assenyalar que a la introducció del programa el presentador Fermí Fernández deia que la troballa data del 1988 i s'acompanyava amb un grafisme. La cadena afirma que en cap moment es va simular l'excavació ni es deia que fos la primera vegada que s'obria la canalera, cosa que Veclus nega. Per la seva banda, Eudald Carbonell no va voler fer declaracions ni entrar en cap polèmica.

Gravats de la guerra que eren grafits de nens

En el capítol emès el 14 de juny, Sota terra va donar com si fossin inscripcions històriques d'un brigadista de la Guerra Civil les inscripcions fetes per uns nens en una cova a Corbera d'Ebre (Terra Alta), segons va explicar el propietari de la cova, Daniel Tallón, al diari Abc. Durant el programa, l'equip va trobar escrit a la cova “Owen” i “Yannick”, noms anglosaxons, cosa que els va fer pensar en brigadistes, i van seguir aquesta pista, que va resultar que era falsa. Tallón va aclarir que són el nom dels seus nebots i que la cova fa temps que està al descobert.

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici