GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
86: Jordi Joan Santacília

86: Jordi Joan Santacília


Suggerida per la Académies des Sciences de París, i amb el doble finançament de les monarquies francesa i espanyola, al 1734, Jordi Joan i Santacília (Novelda, 1713 - Madrid, 1773) i Antonio de Ulloa dirigiren una expedició científica molt ambiciosa per terres del Virregnat del Perú.

 

El seu objectiu era medir la longitud en graus del meridià de l’esfera terrestre i definir la veritable forma del planeta: el «coneixement de la veritable figura i magnitud de la Terra». Així, les medicions de Jordi Joan (i Ulloa, i companyia) van confirmar la hipòtesi newtoniana de que la Terra no era una esfera perfecta, sinó que estava lleugerament aixafada pels dos pols. En tornar (l’expedició havia durat deu anys), Jordi Joan redactà i publicà cinc llibres basats en el treball científic realitzat.

Format amb els jesuïtes a Oriola i Saragossa, amb els cavallers de l’Orde de l’Hospital, a l’illa de Malta, i, més tard, a Anglaterra (arribaria a ésser membre de la Royal Society de Londres), Jordi Joan combinà, com molts homes de la Il·lustració, la carrera militar (formà part, per exemple, del cos expedicionari que conquerí la ciutat algerina d’Orà, al 1732), la diplomàcia (el 1766 tractà, per encàrrec de Carles III, amb el rei del Marroc del marc de les relacions comercials entre els dos regnes), l’esperit científic, i la passió pel progrés tècnic.

A les drassanes militars de Cartagena, i de Cadis, va dirigir la construcció de nous navilis, seguint els nous sistemes de càlcul. A Cadis, d’altra banda, va iniciar la posta en marxa de l’Observatori Astronòmic. El seu tractat sobre construccions navals, publicat al 1771, fou traduït a l’anglès, el francès i l’italià.

 

Francesc Roca

19 d'abril de 2007

Font: 20 Minutos



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici