GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Salvem el Baluard del Migdia

Salvem el Baluard del Migdia


Rebut del grup al Facebook, SALVEM EL BALUARD DEL MIGDIA DE BARCELONA,


 
Benvolguts amics i amigues del Grup "Salvem el Baluard del Migdia de Barcelona":
 
Ens complau posar-vos al dia de la situació actual del projecte de preservació del Baluard del Migdia. Durant aquests darrers mesos ens hem trobat amb els diferents partits polítics que tenen representació a l'Ajuntament de Barcelona, amb càrrecs d'urbanisme i de cultura del govern municipal, amb algunes associacions i personalitats interessades sobre el tema i amb la premsa, a part d'organitzar la trobada de l'Ateneu Barcelonès.

Creiem que tot plegat ha contribuït a fer despertar de nou l'interès sobre el tema i la prova més important és que la preservació del Baluard del Migdia ha estat present darrerament en les comissions de cultura i d'urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, amb ressolucions que insten el govern a assegurar-ne la màxima protecció però també la màxima visibilitat en l'entorn urbà on es troba. Abans de l'estiu, el govern municipal va fins i tot proposar noves alternatives al primer projecte que havien presentat, el de la plaça dura que ho tapava absolutament tot. Algunes d'aquestes propostes (de moment no s'han tirat endavant per problemes entre els diferents partits polítics) creiem que van en la bona direcció, ja que preveuen un baluard visible exteriorment a partir d'una balconada que doni visibilitat a la part del baluard que limita amb els terrenys municipals, el poc tros que no ha quedat tapiat per les construccions de Sacyr Vallehermoso (seguim però sense tenir cap resposta de com s'ha arribat a autoritzar aquesta agressió urbanística respecte al Baluard per part de les noves construccions). Tot i això, creiem que partint d'aquestes propostes de major visibilitat externa del baluard, encara hi ha molt terreny a millorar, bàsicament en els següents punts:
 
  • la visibilitat dels altres vessants del baluard, els que han quedat tapiats per les obres de l'aparcament i que són els més ben conservats de les restes
  • l'accés dels ciutadans a l'aparcament soterrani
  • una millora general de l'espai que permeti també la visió de la contraescarpa i un sistema de rampes que faciliti l'accés a l'entorn del baluard i en millori alhora la visibilitat general

Ens sap molt greu que en tot aquest afer els criteris patrimonials hagin quedat sempre en segon pla davant els criteris urbanístics i de seguretat ciutadana, fins i tot per part dels responsables de cultura de l'Ajuntament. La visibilitat del nostre patrimoni no pot estar supeditada a la incompetència per part de les administracions a l'hora de controlar els actes incívics. Si aquesta és la solució, més val tapar-ho tot i deixar-ho córrer. Altres explicacions que se'ns ha donat per tal de no fer visible exteriorment el baluard, per part del mateix servei d'Arqueologia de l'Ajuntament, és que la pluja malmetria la muralla, com si es estiguéssim parlant d'un quadre de Picasso exposat a cel obert. Creiem que sobren els comentaris al respecte. També se'ns ha parlat que hi ha altres prioritats a l'hora de preservar el patrimoni de la ciutat, punt que tampoc compartim, ja que el Baluard del Migdia és l'únic que ens resta de l'antiga Muralla de Mar, no hi ha cap altre fragment visible, al contrari que sí passa amb la resta de muralles romana o medieval de la ciutat. Igualment també se'ns ha dit que no hi ha prou diners per realitzar un projecte que deixi el baluard visible a l'exterior, però després es proposa com una de les alternatives de fer una sala soterrada amb unes despeses de manteniment infinitament superiors a les de deixar el Baluard visible a cel obert.

En definitiva, ens anem trobant amb diferents excuses per part dels responsables municipals, excuses que no entenem ni sabem realment a quins interessos responen, i més quan arribats a aquest punt, després de tots els nyaps realitzats, el que ara mateix ens queda és ja un petit retall del que podria haver estat un gran espai públic. Ni tan sols hi ha voluntat política per preservar dignament el poc espai que ens ha quedat lliure? Des de l'Ajuntament ens diuen que potser s'avindran a aprovar una millor proposta per al Baluard del Migdia, però només com a peça de canvi en pactes amb altres grups municipals, no perquè pensin en la necessitat de dignificar el baluard i fer-lo visible en el seu entorn immediat, més enllà de la seva estricta preservació. Si les nostres autoritats, sobretot les de l'àmbit cultural, no vetllen per aquests objectius, què podem esperar del futur del nostre patrimoni?

Us animem a tots a seguir donant a conèixer aquest tema i a enviar una invitació a tots els vostres contactes del Facebook per unir-se al grup, si és que encara no ho heu fet.

Com més suport tinguem més podrem fer entendre als responsables municipals de cultura i urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona que cal aconseguir un projecte més digne per al Baluard del Migdia, un projecte que el deixi visible exteriorment per tal que tots els ciutadans poguem gaudir-ne plenament.

Moltes gràcies pel vostre suport!

Salutacions cordials,
Manel Cirici i Gasch
Robert Martinez i Hereu
Grup "Salvem el Baluard del Migdia"

 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici