GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

RAC1. Empat tècnic entre el sí i el no a la independència de Catalunya, segons el Racòmetre


Segons el sondeig que fa l’empresa Feedback per a RAC1, si la legislatura que ve es fes un referèndum d’independència hi votarien a favor entre un 48% i un 52% dels catalans. És la mateixa forquilla (48-52) que podria votar-hi en contra. Seria clau, però, la participació: com més vots, el sí a la independència ho tindria més difícil per triomfar.
 

Amb una participació del 65% per cent, el sí guanyaria per un 51’5% de vots i el no en trauria un 48’5%. En canvi, si la participació augmentés fins al 75% de votants, el no s’imposaria per un 52% de vots enfront d’un sí just per sota del 48%.

La divisió sobre la independència també és per edats: els més partidaris de l’estat català són sobretot els joves de menys de 25 anys i, en canvi, els més contraris són els jubilats, els ciutadans de més de 65 anys.

Entre els més joves el sí guanya de molt, amb un 75% dels vots. La independència també seria l’opció dels que tenen entre 35 i 64 anys. En canvi, el no és la preferència dels catalans entre els 25 i 34 anys.

Per partits polítics, voldrien la independència els votants d’Esquerra Republicana, Convergència i Unió i Iniciativa per Catalunya. En canvi, els del PSC i el PP hi estarien en contra. Tot i això, hi ha independentistes a tots els partits.

Els votants d’Esquerra són els més entusiastes: 9 de cada 10 dirien que sí en el referèndum. També hi donarien suport un 54% dels votants de CiU i un 51% dels d’Iniciativa, mentre que un 30% s’hi oposaria en tots dos casos. En el PSC, un 57% de votants estaria en contra de la independència, però un 36% hi votaria a favor. I fins i tot un 10% de votants del PP també votarien per la independència (un 79% dirien que no).

Si es fes un referèndum sobre el concert econòmic (com planteja CiU), el sí arrasaria: 3 de cada 4 catalans hi votarien a favor. Els votants de tots els partits voldrien un sistema de finançament com el del País Basc, tret dels del PP, que estarien dividits.

El sí perquè Catalunya recapti tots els impostos obtindria un 77% dels vots i el no un 12%. Un 10% no té clar què faria. Mirat per partits, els votants de CiU, Esquerra i Iniciativa no tenen dubtes: a l’entorn del 85% diria que sí. Un 71% dels votants socialistes també donaria suport al concert econòmic i només un 15% diria que no. Entre els del PP, divisió total: un 39% diria que no i un 42% que sí.

De fet, una altra dada del Racòmetre és que un 82% dels catalans creu que el Parlament de Catalunya hauria de poder convocar referèndums perquè els ciutadans decideixin els grans temes d’interès. Hi estan d’acord fins i tot la majoria de votants del PP.

Quan es pregunta “i ara què”, què cal fer després de la retallada de l’Estatut, un 37% aposta per avançar cap al concert econòmic. Un 25%, en canvi, planteja que es negociï amb el govern espanyol com rescatar el que s’ha perdut de l’Estatut. Un 17% diu que s’ha d’acatar la sentència sense més ni més. I només un 15% creu que ara toca convocar un referèndum d’independència.

Més informació

Informe del sondeig


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici