GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
El Museu d

El Museu d'Arqueologia de Catalunya renova les seves instal·lacions a Barcelona


La seu de Barcelona ha modernitzat el 70% dels seus continguts i de les seves instal·lacions per estar al dia, per ser més accessibles, més didàctics i donar millor servei als ciutadans. Per aconseguir-ho, el Museu ha treballat amb els millors especialistes de cada període, tot incorporant-hi peces rellevants de l'arqueologia catalana i comptant amb l'experiència i el coneixement de dissenyadors i industrials que ens han ajudat a donar-li forma a tot plegat.

 

 

El Museu d'Arqueologia de Catalunya es renova i presenta onze noves sales

  

El conseller Tresserras va inaugurar el dia 8 d’octubre la primera fase de la remodelació del museu, que acabarà el 2013

  • Les onze noves sales, que acullen un miler de peces originals, corresponen als períodes de la prehistòria i de les colonitzacions grega i fenícia.
  • Aquest cap de setmana es faran jornades de portes obertes per presentar al públic les noves instal·lacions.
  • Les obres, que han representat una inversió d’1,1 milions d’euros, coincideixen amb el 75è aniversari de la seu a Barcelona MAC.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha presidit avui la presentació de la primera fase de les obres de renovació de la seu a Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), en la qual s’han obert onze noves sales. En la presentació també han intervingut el director general del Patrimoni Cultural, Jordi Roca; i el director del MAC, Xavier Llovera.

La renovació ha actualitzat el discurs, incorporat a més de noves peces una nova museografia, amb una presentació més dinàmica i entenedora. En total, les noves sales acullen un miler de peces, la majoria de les quals no s’havien exposat fins ara. L’actuació, que coincideix amb el 75è aniversari de la inauguració del museu i els 15 anys del seu traspàs a la Generalitat, s’emmarca en un procés de remodelació que afectarà a totes les sales del museu i que està previst que finalitzi el 2013. En aquesta primera fase de les obres el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació hi ha invertit 1.100.000 euros. La segona fase es farà entre els anys 2011 i 2012 i la tercera, entre el 2012 i el 2013 (s’adjunta el plànol del museu amb les diferents etapes de la remodelació).

Les primeres onze sales que s’han reformat i que el conseller ha inaugurat avui són: set corresponents al període de la prehistòria i quatre al període dedicat a l’expansió de fenicis i grecs a la Mediterrània, corresponent als segles IX a III aC. El discurs expositiu del MAC s’organitza en els cinc àmbits següents: Prehistòries, Fenicis i Grecs, Els Ibers, Roma i Els visigots.

 
Coincidint amb la inauguració de les noves sales, s’ha produït quatre nous audiovisuals, entre els quals es troben un sobre rituals funeraris de la prehistòria comparats amb els actuals, un altre sobre la colonització grega i fenícia, amb fragments de pel·lícules i un muntatge de la vídeo-artista Pilar Talavera. Paral·lelament s’està treballant en una nova senyalització del recorregut de la visita, que s’està implantant progressivament. D’altra banda, de cara al públic familiar, s’ha habilitat un racó de jocs i lectura per nens i joves amb llibres i jocs centrats en la temàtica. El MAC ja va obrir un primer racó de lectura a la sala d’exposicions temporals.

El MAC s’ha renovat amb l’objectiu d’esdevenir un museu més dinàmic, actualitzat, integrador, contemporani i didàctic i on el plaer estètic és molt important. Hi han col·laborat diferents especialistes en cada matèria.

Amb motiu de la inauguració d’aquestes noves sales, que estaran obertes al públic des d’avui mateix, el Museu d’Arqueologia de Catalunya ha organitzat aquest cap de setmana jornades de portes obertes, amb visites guiades a les noves instal·lacions. L’horari de dissabte és de 9.30 a 19 hores i el de diumenge, de 10 a 14.30 hores. Les visites guiades seran a les 12 hores i el dissabte també a les 18 hores.


Més informació

 

 

La seu barcelonina del Museu d'Arqueologia de Catalunya estrena onze sales, amb una presentació més visual i un miler de peces, algunes mai exposades

 
 

Raül Maigí

 

El MAC no vol baixar a segona. Molts el donaven per perdut per l'amenaça del projecte del museu de societat, però ha ressorgit amb un rentat de cara que dignifica, malgrat que sigui parcialment, la col·lecció i la mateixa institució. La seu de Barcelona del Museu d'Arqueologia de Catalunya mostra amb orgull aquest cap de setmana les sales renovades. No tot és nou (algunes ja es van estrenar fa un any), però la presència ahir en la inauguració del conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, posava el colofó d'aquesta primera fase d'obres. S'hi ha invertit poc més d'un milió d'euros –“economia de guerra”, puntualitza el director del museu, Xavier Llovera–, i s'espera que en tres anys es pugui completar la reforma de tots els espais. Les obres inclourien una nova sala d'exposicions temporals (substituirà la zona de magatzems), amb la qual cosa passaria dels 400 m² actuals a 620 m².

De moment s'han reformat onze sales. Set corresponen a la prehistòria i quatre, a l'expansió dels fenicis i grecs a la Mediterrània. La renovació de la museografia significa un canvi substancial en l'exposició, que havia quedat absolutament obsoleta i antiquada. La presentació dels objectes a les noves sales respon a criteris visuals moderns. S'hi exhibeixen un miler de peces, de les quals 350 no havien estat mai exposades. Algunes provenen d'excavacions recents, d'altres han estat cedides per particulars i moltes són de museus i centres arqueològics dels Països Catalans. Entre les peces més destacades, per exemple, es mostren per primer cop les restes òssies de “la senyora de les muntanyes”, trobada en una cova a Montanissell, al coll de Nargó (Alt Urgell), junt amb un aixovar format per una diadema, un collaret i dues polseres.

I el futur?

L'antic Palau d'Arts Gràfiques, on hi ha el museu, és un exemple d'arquitectura efímera de l'Exposició Universal de 1929. La reforma actual –a banda de solucionar problemes estructurals com ara les goteres– suposa dotar el centre d'una estètica digna dels museus del segle XXI, amb quatre nous audiovisuals, i intervencions artístiques aplicades als continguts. Però, i el futur? El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va insistir ahir en el camí traçat en el pla de museus, i va declarar la seva confiança en un futur museu de societat que aplegui la història, l'etnologia i l'arqueologia. Això seria en un edifici de nova planta, que estaria situat en un solar a l'entorn de les Glòries, a prop del Teatre Nacional de Catalunya. “És un emplaçament que cobreix les expectatives. S'ha treballat dos anys en un projecte que és bo i engrescador”, va dir ahir el conseller. Les pròximes eleccions –i, sobretot, la situació econòmica– marcaran si el pla tira endavant. “Ha estat aprovat pels organismes que ho han de fer, però encara no tenim un projecte executiu”, remarca Tresserras, que es resisteix a renunciar-hi. “És un projecte ambiciós amb un horitzó temporal llarg, però això ho hauríem fet igual”, va assegurar Tresserras, que insistia així en el seu compromís amb el MAC. Ara bé, caldrà mantenir l'austeritat. El conjunt de centres del MAC té un pressupost ordinari de 6 milions. “Però en gastem 7,5, i sense fer gaire festa!”, ironitza Llovera.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici