GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
93: Bernat Martorell, pintor català universal

93: Bernat Martorell, pintor català universal


B

El 5 de juliol de 1440, el Dietari de la Generalitat de Catalunya informava de que Bernat Martorell, pintor, il·lustrador de llibres manuscrits i dissenyador de retaules, tríptics i vitralls, havia estat anomenat pintor oficial del govern de la Generalitat de Catalunya.

 

Cinc cents cinquanta anys i escaig després, les seves obres es conserven als museus i arxius del territori gestionat per la Generalitat: des del MNAC fins al Museu Diocesà de Tarragona, passant per l’Institut Ametller d’Art Hispànic del Passeig de Gràcia de Barcelona i el Museu d’Art de Girona. Però, a més, algunes de les millors obres de Bernat Martorell són a institucions culturals de titularitat diversa situades a tres continents. A l’Art Institute de Chicago, on es conserva una de les obres mestres de Martorell: la taula Sant Jordi i el Drac, al Museum of Art de Filadèlfia, al Musée des Beaux Arts de Montréal, al Musée du Louvre de París, al MuseoNacional de Arte Antigua de Lisboa, al Museu Copte de El Caire, al Museu L’Ermitage de Sant Petersburg. I a col·leccions particulars privades de París, Berlín i... Barcelona.

 

Si la pintura de Bernat Martorell, un artista oficial d’una institució de govern com la Generalitat de Catalunya, inexistent entre 1714 i 1931, ha tingut èxit, fins al punt de que és a alguns dels principals museus del món, la raó és simple: ens hem de trobar davant d’una obra d’una gran qualitat artística. La composició dels retaules és, en alguns casos, massa dependent, massa rígida, massa gòtica. Però, els retrats, i els colors són boníssims.

 

 

Francesc Roca

12/11/10



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici