GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Xavier Cortadellas. Entrevista a Albert García Espuche

Xavier Cortadellas. Entrevista a Albert García Espuche


El dia 10 de desembre de 2010, el setmanari Presència va publicar una entrevista de Xavier Cortadellas a Albert García Espuche (Accés al pdf de l'entrevista).

 

 

El que no va existir és la decadència, fa trenta anys Jordi Nadal i Emili Giralt van escriure un article comparant la Barcelona de 1516 i la de 1716 i la trobaven idèntica. Doncs no és així, Jordi Nadal fa temps que m’ho ha reconegut, van equivocar-se. Fa trenta anys que estic combatent aquest article”.

 

Així de contundent és mostra Albert García Espuche quan parla de la Barcelona del 1700. L’historiador ens presenta una ciutat (i, de passada, un país) cosmopolita, alegre, oberta, culta i, de cap de les maneres, decadent. Una visió completament oposada a la tesi oficial triomfant, d’una Barcelona i una Catalunya, econòmicament i políticament, decadents i, culturalment, provincianes.

 

Fa temps que, alguns historiadors, al capdavant dels quals hem de situar Albert García Espuche, malden per treure Barcelona i, de retruc, Catalunya, d’aquest pou de la tan suada decadència, on historiadors de bona i mala fe els han situat injustament. Gràcies a la seva feina, podem conèixer l’autèntica Barcelona dels segles XVI i XVII.

 

Així, contràriament a allò que, sens dubte amb una clara intencionalitat política, hem llegit i sentit manta vegada, Barcelona ens apareix com una ciutat cosmopolita i oberta a les innovacions, com és propi d’altra banda d’una ciutat portuària, dinàmica culturalment i econòmicament i vertebradora del rerepaís. Només així és pot entendre el fet que, malgrat la sotragada de la Guerra de Successió i la duríssima repressió posterior i de la inepta administració d’una monarquia borbònica que ens han volgut fer passar com a moderna i il·lustrada, Catalunya hagi pogut tirar endavant una revolució industrial i ser capdavantera en molts aspectes econòmics i culturals. Sense un bagatge com aquell, és difícil –si no impossible- explicar la Catalunya contemporània.

 

Armand Sanmamed

Barcelona, 20.12.2010

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici