GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Eva Pomares. Radiografia completa a la Seu Vella de Lleida

Eva Pomares. Radiografia completa a la Seu Vella de Lleida


Primer inventari patrimonial d'un monument català

 
 

Eva Pomares

 

Conèixer a fons un monument és imprescindible per planificar i obtenir recursos per a la seva conservació i revalorització. Amb aquest objectiu, un equip del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha treballat el darrer any i mig a inventariar tots els elements que configuren la Seu Vella de Lleida. És el primer cop que s'emprèn aquesta tasca en un monument català i s'espera que serveixi de referència per a la resta. El catàleg es presentarà a la comunitat científica i es penjarà a la xarxa per posar-lo a disposició dels investigadors. L'inventari l'ha fet un equip de catorze persones dirigit per Pere Rovira i ha estat impulsat pels serveis territorials de Cultura a Lleida.

Restauracions urgents

S'han estudiat més de mil objectes, entre escultures, pintures murals, sepulcres, capelles, nervadures, gàrgoles, claus de volta, arcs, etc. en 62 espais intervinguts. Cada fitxa incorpora les dades tècniques bàsiques, la ubicació, ressenya històrica, estat de conservació, condicions ambientals i de seguretat, així com una proposta de conservació i restauració si és el cas. La conclusió és que un 5% dels elements requereixen una intervenció urgent; un 25% estan en mal estat; la meitat, regular, i la resta, bo. Entre els grans elements que s'haurien de restaurar al més aviat possible hi ha la porta Nova de Santa Maria l'Antiga i les gàrgoles del jardí del claustre, per les quals el Consorci del Turó de la Seu Vella –que en gestiona el monument– espera trobar recursos econòmics per portar-ho a terme. El campanar i la porta dels Apòstols, també en risc, ja tenen pressupost per ser restaurats l'any que ve.

Pep Tort, director del consorci, confia que la realització del catàleg “farà més fàcil buscar recursos, no sols per les grans obres, sinó també els petits elements”. “Volem implicar associacions, pimes i comerciants en ests patrocinis petits, que solucionarien problemes puntuals i contribuirien a obtenir complicitats amb la Seu Vella”.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici