GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Tresors de la biblioteca de l

Tresors de la biblioteca de l'Orfeó Català


PRÒLEG

CATHERINE MASSIP, comissària
Directora del Departament de Música de la Bibliothèque nationale de France

 

 

El Palau de la Música Catalana conserva entre les col·leccions de la seva biblioteca un conjunt de manuscrits i d'edicions musicals d’una importància excepcional, tant per a la història de la música a Catalunya com per Europa. Així doncs, els cinquanta tresors bibliogràfics triats per a aquesta exposició virtual il·lustren les fites indispensables per entendre l’evolució de la música a Occident des de l’Alta Edat Mitjana fins al segle XX.

Amb el suport de les noves tecnologies, documents fins ara reservats a investigadors es mostren aquí per satisfer la curiositat d’un públic més ampli. Els músics hi podran trobar, en aquesta exposició, obres musicals poc difoses; sens dubte, es tracta d’una invitació a descobrir nous repertoris. Igualment, els aficionats a la música podran gaudir-hi d’un excel·lent recorregut per comprendre un aspecte essencial de la cultura catalana: el seu patrimoni musical. I els internautes en general podran veure-hi un conjunt únic d’importants testimonis de la riquíssima història musical peninsular.

Mentre que els manuscrits d’Albéniz o Granados ens acosten al geni creador del compositor, els documents més antics són el testimoni de la tasca pacient de recopilació que ha permès transmetre fins als nostres dies les obres d’un passat sempre vigent.

Gràcies als documents escollits per la seva raresa, bellesa o per la curiositat que desvetllen, es presenta una exposició única pel que fa la seva riquesa i diversitat. Us convidem a traspassar la frontera dels territoris fressats i a endinsar-vos al regne infinit de la música.

 

Accés a l'exposició d'obres musicals de la biblioteca de l'Orfeó

 

 

Tresors del Palau 'on line'

La Biblioteca de l'Orfeó Català organitza la seva primera exposició a internet

La mostra permet consultar diverses perles de la seva col·lecció i, en alguns casos, escoltar la música

 

Marta Cervera

EL PERIÓDICO, 31.12.2010

 

N'hi ha prou amb un sol clic per poder consultar obres musicals úniques, tan antigues com curioses. Per primer cop, les peces més valuoses de la Biblioteca de l'Orfeó Català es poden consultar on line a l'exposició virtual Els tresors de la biblioteca de l'Orfeó Català. Ja no cal anar a la seu del centre, al costat del Palau de la Música Catalana. N'hi ha prou de connectar amb l'adreça http://tresorsbiblioteca.palaumusica.cat i bussejar en les diferents opcions, segons l'època o el gènere que a l'internauta li interessi: còdexs medievals i del Renaixement, música impresa del segle XVI, mestres de capella del Barroc, escola de tecla hispana...

Catherine Massip, conservadora en cap del Departament de Música de la Biblioteca Nacional de França, és la comissària d'aquesta exposició, que inclou 50 dels documents més preats de la Biblioteca de l'Orfeó Català pel seu valor, raresa o significació històrica. «Massip té una experiència àmplia en exposicions virtuals. La seva visió ha servit per contextualitzar els nostres documents amb els que hi ha a Europa», diu Montserrat Bergadà, responsable de la Biblioteca de l'Orfeó Català.

 

17.000 documents

«Falten coses per catalogar. Ampliarem la mostra en funció del que anem descobrint», afegeix. La immediatesa és el gran avantatge de les exposicions on line. «En els últims anys hem preparat no només aquesta exposició, sinó la catalogació dels nostres documents perquè es puguin localitzar al Google amb facilitat», assenyala Bergadà. Gràcies a l'esforç del seu equip ja hi ha 17.000 peces digitalitzades a disposició dels internautes a través d'http://bibliotecadigital.palaumusica.org.

Hi ha alguns documents que permeten, mentre es fulleja una obra, sentir la música que hi va associada. Passa amb algunes perles de la mostra, com Las Ensaladas de Mateo Flecha, editades a Praga al segle XVI, i els manuscrits autògrafs d'algunes pàgines d'Iberia, famosa obra per a piano d'Isaac Albéniz (1860-1909). Però a part d'aquests textos, només n'hi ha dos més acompanyats d'una gravació sonora: un valuós còdex medieval d'Ars Antiqua amb la corresponent polifonia d'aquella època, i un manuscrit de Joan Pau Pujol (1570-1626), amb la Passió segons sant Mateu i segons sant Marc, així com la Passió segons sant Joan i segons sant Lluc. «Ens agradaria penjar més exemples on se sentís la música -assegura Bergadà-. «Però hi ha peces que seria impossible aconseguir perquè són partitures inèdites que mai s'han gravat». Altres ­necessitarien permisos de les discogràfiques.

Entre els tresors musicològics a l'abast de músics, historiadors i melòmans de tot el món a través de la xarxa hi ha un exemplar únic d'obres de guitarra de Bonaventura Bassols, músic de l'època de Franz Liszt, i una part del processionari del monestir de Sant Joan de les Abadesses, manuscrit sobre pergamí, amb diversos cants gregorians.

Però no tot són textos musicals, també hi ha fotografies, programes de mà, rajoles antigues amb motius musicals i documents de gran simbolisme, com el primer cartell institucional de l'Orfeó Català, d'Adrià Gual.

També es pot veure una carta d'Erik Satie a Antoni Nicolau datada l'1 de març de 1896. «És un document de gran valor perquè el compositor hi parla de la seva col·laboració artística amb Debussy», diu Bergadà. I els que vulguin conèixer el pes de l'Orfeó Català en el món musical que no dubtin a consultar el seu Llibre d'Or, amb dedicatòries i firmes de compositors cèlebres, com Richard Strauss, ­Maurice Ravel i Manuel de Falla, entre altres.

  



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici