GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Cartografia

Col·labora

Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Crònica de l

Crònica de l'acte del 75è aniversari de la mort de Luis Ulloa i el 20è de la creació del CEC


El passat 9 de febrer de 2011 es va commemorar tant el 75è aniversari de la mort de Luís Ulloa (ocorreguda el 9 de febrer de 1936) com el 20è aniversari de la fundació del Centre d’Estudis Colombins dins l’obra Òmnium Cultural.

 

L’acte tingué lloc a la Sala d’Actes del Museu Marítim de Barcelona, i fou presidit pels gestors del Centre d’Estudis Colombins amb la participació del Cònsul General del Perú Ministro Héctor Matallana.

 

L’acte va començar amb una breu introducció del President del Centre d’Estudis Colombins, Sr. Miquel Manubens.

 

Va passar la paraula al Ministro Matallana, qui va fer una breu però complerta ressenya de la figura de Luís Ulloa, tant pel que fa en la seva carrera política com la diplomàtica, així com la de científic i historiador, ressaltant alhora la feina que va fer en serveis de la seva pàtria com la que va fer per Catalunya. Casualment ell mateix va ser alumne del fill de Luís Ulloa, Bolívar Ulloa. Va cloure el seu parlament tot i obsequiant al Centre d’Estudis Colombins amb uns documents originals referents a Luís Ulloa i a la seva família.

 

A continuació, el Sr. Francesc Albardané va parlar de la gran influència de Luís Ulloa en la societat catalana del seu temps, com va ser objecte d’admiració i de respecte per part de la intel·lectualitat catalana, i el va assenyalar com el precedent del Centre d’Estudis Colombins. Del seu parlament cal destacar l’enorme sorpresa que va tenir en Luís Ulloa quan va comprovar que els atacs més furiosos i agressius que va rebre no foren dels historiadors italians, com ell s’esperava, sinó dels historiadors espanyols. Li va costar molt d’assimilar com és que ell, que feia al català al Descobridor d’Amèrica, i que, per tant, el feia espanyol, rebia un rebuig tan ferotge i contundent dels historiadors que se n’haurien d’alegrar. Va ser una ràpida llissó de la realitat hispànica.

 

Va cloure l’acte el Sr. Joaquim Arenas, que va fer un resum de la vida del Centre d’Estudis Colombins, com es va fundar, les fites assolides, les actuacions més remarcables i les persones que hi ha destacat durant aquests 20 anys, tot i tenint un especial record pels que ja han traspassat.

 

L’acte va concloure amb un aperitiu amb especialitats peruanes amablement ofert pel Consulat del Perú a qui cal agrair, com a institució en general, i en la persona del Cònsul l’amable i entusiasta participació i col·laboració en la celebració i en el desenvolupament d’aquest acte.

 

 

A la fotografia, d'esquerra a dreta:

Sr. Jordi Marí, Vicepresident del Centre d'Estudis Colombins ( CEC )
Sr. Francesc Albardané
Sr.Miquel Manubens, President del CEC
Ministro Héctor Matallana, Cònsul General del Perú
Sr. Joaquim Arenas

 

 

Carles Camp

10 de febrer de 2011



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici