GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

TVE veta el terme ‘corona catalanoaragonesa'


Es disculpa per una denúncia que el qualifica d'“invenció nacionalista”

 
 

TVE ha prohibit utilitzar l'expressió corona catalanoaragonesa als centres informatius de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, després de rebre una queixa d'un espectador molest, que la va qualificar d'“inexactitud històrica”, ja que “mai va existir tal corona”. En una notícia del Telediario del 25 de desembre sobre el Cant de la Sibil·la es va usar aquest terme, que fa un any ja havia estat considerat erroni pel president de RTVE, Alberto Oliart, arran d'un cas similar. “Catalunya era un conjunt de comtats. Els nacionalistes desprestigien els catalans quan s'entesten a difondre una història falsa, a la mida de la seva pretesa nació”, denunciava l'espectador Miguel Cortés, de Saragossa, en El programa de la Defensora del 6 de febrer. “TVE no pot admetre aquesta manipulació històrica, per molta que sigui la influència dels nacionalistes en aquest mitjà”, reivindicava el denunciant.

 

Demanar explicacions

La defensora, Elena Sánchez, va demanar explicacions en el programa a l'editor de l'edició del cap de setmana del TD, el català Esteve Crespo, que va argumentar que “s'havien refiat d'una font, que era una autoritat en la matèria”, però va deixar clar que era un error: “Tots sabem i així ho recull la història que és la corona d'Aragó i els reis d'Aragó”. Crespo va remarcar que no hi havia hagut, però, “ni cap imposició ni intoxicació”.

Segons experts historiadors consultats per aquest diari, és cert que “la corona és aragonesa” però “la historiografia, atès l'origen català dels detentors de la corona, l'ha qualificat de catalanoaragonesa”. Expliquen, però, que “els comtes de Barcelona van ostentar la corona aragonesa i eren reis d'Aragó, comtes de Barcelona i de la resta de comtats d'origen carolingi” i en aquest sentit “signaven els documents amb tots els títols; els de comtes de Barcelona, etc., i de rei d'Aragó”.

El precedent a TVE va sorgir arran d'una informació sobre Pere el Gran en què també s'utilitzava el terme catalanoaragonesa. En aquells moments, mitjans espanyolistes van aprofitar per carregar contra el nacionalisme català.

 

 

Enllaç al vídeo de la denúncia i les explicacions de l'editor

Miguel Cortés (Zaragoza) critica el uso de la expresión "corona catalano-aragonesa" en el Telediario. Le responde Esteve Crespo, editor de la edición del fin de semana.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici