GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Barcelona inaugura les columnes Puig i Cadafalch

Barcelona inaugura les columnes Puig i Cadafalch


Barcelona inaugura les columnes Puig i Cadafalch enmig de la polèmica per la imposició de la placa commemorativa

 
 
 
 
 
Anònim
 

El PSC censura la inscripció 'als patriotes catalans de tots els temps' · Els impulsors de la reconstrucció, enutjats, asseguren que 'no quedarà així'


Aquest diumenge es posa el punt i final al llarg procés reivindicatiu per a la restitució de les columnes Puig i Cadafalch a Montjuïc iniciat l'any 2002, però aturat i posposat constantment per l'Ajuntament de Barcelona. Aquest matí se'n farà la inauguració oficial que, seguint la mateixa tònica de la reconstrucció, no ha estat exempta de polèmica. A banda del dia de la inauguració -que s'ha aconseguit traslladar a aquest diumenge després que el consistori volgués fer-la en un dia feiner- la celebració, tal i com ja va avançar directe!cat, quedarà un punt deslluïda pel veto del PSC a la dedicatòria 'als patriotes catalans de tots els temps' que la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals proposava incloure en la placa commemorativa i la imposició unilateral de l'Ajuntament per una referència a 'la justícia històrica'. Tot i mostrar-se 'molt satisfets' per haver arribat fins aquí, els responsables de la Xarxa asseguren desafiants que la placa 'no quedarà així'. La inauguració comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, així com de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.
 
Després de nombrosos retards en les obres -el procés de restitució va començar ara fa vuit anys i mig- les columnes de Puig i Cadafalch formen part del paisatge de Montjuïc des del passat 7 de desembre, dia que van retirar-se les bastides i va donar-se la construcció per finalitzada. A més, la data per la inauguració formal del monument patriòtic també s'ha endarrerit diverses vegades, i s'havia parlat de finals de desembre o del 12 de febrer abans de fixar el diumenge 27 de febrer com a data definitiva.

Segons ha pogut saber directe!cat, les pressions de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals han permès que l'Ajuntament de Barcelona traslladés la inauguració d'un dia feiner a una jornada festiva, el diumenge 27 de febrer a dos quarts de dotze del migdia. Tot i que l'acte no s'ha anunciat al barri ni apareix a l'agenda d'actes al web de l'Ajuntament, comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, i s'ha fet extensiva la invitació als 947 alcaldes del Principat en considerar que no es tracta d'un monument barceloní sinó que representat tot Catalunya. També hi haurà la banda municipal i l'actuació de colles castelleres que aixecaran construccions al voltant de les columnes.

Trencat el consens de la placa commemorativa
Durant aquest vuit anys i mig de restitució de les columnes, els impulsors del procés han treballat sempre amb el lema 'Monument nacional d'homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps', un frase que és vista amb bons ulls pels grups de CiU i ERC a l'Ajuntament de Barcelona, però a darrera hora el grup del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, i en concret el 4t tinent d'alcalde i responsable d'urbanisme i infraestructures, Ramon García-Bragado, ha forçat un lema alternatiu que només defensen els socialistes, 'Restitució com a acte de justícia històrica de les 4 columnes enderrocades per la dictadura l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya'.

La Xarxa d'Entitats afirma que 'els ajuntaments vénen i van' i la placa 'no quedarà així'
Segons han explicat les entitats promotores a directe!cat, Bragado els havia promès que la placa ja estava feta i preparada per col·locar amb el lema del consistori, però es podria 'refer'. Però a la pràctica no hi ha hagut possibilitats de refer ni consensuar cap solució intermèdia, cosa que ha fet que la Xarxa d'Entitats titlli aquesta promesa de Bragado de 'maniobra de distracció' i s'han mostrat molt enutjats per la 'política de fets consumats del consistori'. Així, la placa commemorativa al gust del PSC serà la que inaugurarà les columnes tot i que els impulsors de la reconstrucció asseguren que 'no quedarà així' i recorden que no han treballat durant gairebé nou anys perquè ara el procés s'acabi amb gust agredolç. Recorden que 'els ajuntaments vénen i van' en referència als pronòstics electorals del PSC a les properes municipals i asseguren desafiants que 'això no quedarà així'. Malgrat tot, es mostren 'molt satisfets' per la inauguració d'aquest diumenge ja que quan van començar a reclamar la restitució d'aquest monument molta gent no pensava que s'arribés fins on ho han fet.

ERC celebra veure 'feta realitat' aquesta vella reivindicació
El grup d’ERC a l'Ajuntament de Barcelona celebra veure com s’ha fet realitat una vella reivindicació de la societat civil gràcies a la insistència de presentar proposicions i mesures de plenari i a la  fermesa negociadora que ha mantingut a l’hora de pactar els pressupostos del govern en minoria de l’Ajuntament. Primer amb una proposició instant al Govern Municipal a recuperar les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch erigides l’any 1919, després en forma de prec demanant l’emplaçament del monument en el seu lloc original i finalment a través de la inclusió de l’actuació urbanística en els pressupostos, ERC considera que amb la restitució de les columnes ha aconseguit avui sumar un èxit més en la llista de iniciatives de caràcter nacional i catalanista que la formació ha endegat en el si del govern de la ciutat. 

Símbol de la catalanitat
Les Quatre Columnes, també conegudes com les Columnes de Puig i Cadafalch, són quatre columnes amb capitells jònics que reprodueixen les que van ser aixecades l'any 1919 per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch on actualment hi ha la Font màgica de Montjuïc, a Barcelona. Simbolitzen les quatre barres de la Bandera de Catalunya i inicialment estaven destinades a convertir-se en un dels símbols del catalanisme. Les originals van ser enderrocades el 1928 durant la dictadura de Primo de Rivera, un any abans de l'inici de l'Exposició Universal de 1929. Després de la reivindicació i la pressió ciutadana encapçalada per la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals i amb el suport dels representants d'ERC al consistori, durant l'any 2010 han estat reconstruïdes, a pocs metres de distància del seu lloc original. Actualment, coronen la muntanya de Montjuïc com a símbol de la perseverança, la convicció i la fermesa de la llengua, la cultura i la identitat nacional catalana.

Un llarg procés fins a la reconstrucció
Amb el restabliment de la democràcia van sorgir diverses veus que proposaven reconstruir les columnes, i fins i tot l'Ajuntament de Barcelona en va aprovar la restitució el 1994, però no es va arribar a un acord sobre la seva ubicació més adequada.

L'any 2001, l'arquitecte Joaquim Espanyol va presentar un projecte de restitució de les 4 columnes, però el projecte fou desestimat per la classe política.

Un any després, el 2002, la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals, que representava més de 60 associacions, va començar a demanar adhesions, signatures i suport per a la seva reconstrucció.[7] Progressivament, diverses personalitats del món de la política i la cultura, com Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Ernest Benach, Gabriel Ferraté, Vicent Partal, Antoni Tàpies, Isabel-Clara Simó i Josep Maria Ainaud de Lasarte, entre d'altres, van donar suport a la iniciativa.

Entre 2005 i 2007 es van produir diverses pronunciacions de diferents estaments públics: el 9 de novembre de 2005 el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució sobre la possible recuperació del monument, i un any després l'Ajuntament va assegurar que el 2007, 50è aniversari de la mort de Puig i Cadafalch, seria un bon any per reconstruir les columnes. Es van iniciar llavors converses entre Ferran Mascarell, llavors regidor de Cultura de l'ajuntament, i els responsables de la xarxa cívica.

Durant el 2007 l'Institut d'Estudis Catalans va organitzar l'exposició itinerant Puig i Cadafalch arquitecte i polític i el monument de les quatre columnes de Montjuïc, que es va poder veure, entre d'altres llocs, a l’Ateneu Barcelonès, a Mataró, Girona, la Bisbal d’Empordà i Les Borges Blanques.

El ple del 27 de juny de 2008 al Parlament de Catalunya va aprovar una proposició no de llei, amb el suport de tots els partits polítics i presentada per ERC, per promoure la restitució de les Quatre Columnes, en homenatge als patriotes catalans. El 2009 es va presentar un projecte de construcció, ideat per l'equip d'arquitectes Rosselló-Sangenís, seguint el projecte original de construcció de Puig i Cadafalch i alguns manuals de construcció clàssica.

L'Ajuntament de Barcelona va presentar el projecte als mitjans de comunicació el 10 de novembre de 2009. Les obres de reconstrucció van començar durant el primer trimestre de 2010. Inicialment es va preveure inaugurar el monument per la diada de l'Onze de Setembre o per les festes de la Mercè, però les obres es van allargar. Es va informar llavors que cada columna tindria una alçada de 18,7 metres. El dia 4 de novembre de 2010 es va enterrar una urna commemorativa a la base de les columnes, amb la documentació generada per diverses entitats cíviques durant el procés de reclamació de la reconstrucció de les columnes. El dia 7 de desembre es va retirar la bastida que s'havia instal·lat per construir-les.

La reconstrucció, amb un pressupost de 2,5 milions d'euros, s'ha realitzat amb anells de pedra artificial -una barreja de ciment, granit i marbre blanc- col·locats a pes amb una grua i entrellaçats mitjançant peces metàl·liques. Tot i això, la seva construcció s'ha realitzat a la plaça del Marquès de Foronda, entre la Font Màgica i el Palau Nacional de Montjuïc, una mica més amunt del seu emplaçament original.
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici