GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Crònica de la conferència de Xavier Pons: "Guillem Colom i la fi del Call Jueu de Barcelona....1391"

Crònica de la conferència de Xavier Pons: "Guillem Colom i la fi del Call Jueu de Barcelona....1391"


CONFERÈNCIA DE L'HISTORIADOR SR. XAVIER PONS  AL CENTRE D'ESTUDIS COLOMBINS SOBRE EL TEMA:

"Guillem Colom i la fi del Call Jueu de Barcelona arran dels avalots de 1391"

 

El dia 15 de març del 2011, tingué lloc, a la sala d'actes d'Òmnium Cultural de Barcelona (C. de la Diputació 276, Principal), una interessant conferència dins del cicle de conferències que organitza mensualment el Centre d'Estudis Colombins de Barcelona. El conferenciant, Sr. Xavier Pons, és un historiador jove, que està estudiant el procés que dugué a la desaparició del Call jueu de Barcelona, així com a la conversió a la fe catòlica de moltes famílies jueves que vivíen en aquest call i que vàren sobreviure als avalots del 1391. Després de donar una perspectiva global de la situació dels jueus dins de les societats majoritariament catòliques dels Regnes de Castella i Lleó i de la Confederació Catalana en el segles XIII i XIV, Xavier Pons va detallar tot el procés que dugué a l'esclat de l'avalot de Sevilla contra els jueus d'aquella ciutat i les immediates consequències que tingué en diversos Calls de la Corona d'Aragó.

 

La part principal i innovadora d'aquesta conferència va residir en la exposició detallada del paper hegemònic que va jugar el canviador Guillem Colom, dit el menor, en tot el procés de venda de les cases del call i en la seva compra dels censos que afectaven a tot el call. Aquests censos varen passar per herència de pares a fills dins dels hereus del llinatge Colom, fins que la darrera pubilla Colom, Maria Anna Colom i Ros, filla de Guillem Joan Colom i Marimón i de Joana Angela Beneta Ros, es va casar amb Fadric de Cabrera i, per tant, vàren passar tots aquests censos a la família Cabrera.

 

El ràpid procès de vendes de totes les cases del Call jueu de Barcelona poc després de l'any 1391 de mans de jueus a mans de cristians o nous conversos va provocar una ràpida cristianització d'aquest barri, que no només va tenir consequències demogràfiques, sino que també va tenir conseqüencies urbanístiques i físiques al obrir-se una nova entrada a aquest barri al mur que tancava el call i que va dur el nom de la Volta d'en Colom, en referència a Guillem Colom. Tot el rerafons econòmic d'aquestes transformacions va passar per la taula de canvi de mossèn Guillem Colom, la qual cosa li produï grans guanys econòmic, així com disposar d'informació privilegiada, com tots els altres components de la comissió que vetllava pel retorn dels censos del Call i que acabaren comprant propietats dins d'aquest barri de Barcelona. Guillem Colom no en fou una excepció i va comprar dues cases, una de les quals al carrer d'en Marlet.

 

Després de la conferència es produí un animat debat sobre diversos punts interessants d'aquest moment històric com podrien ser: prestamistes cristians i jueus; el paper dels jueus com a col·lectors d'impostos; les raons per l'esclat dels avalots: espontànies o induïdes; etc.. Esperem que aquesta conferència sigui publicada properament en el nostre butlletí del Centre d'Estudis Colombins o bé com a Monografía Històrica en el cas de ser un treball de gran volum.

 

Centre d'Estudis Colombins



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici