GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
106: Sebastià Sardà i Garriga: l’abolició de l’esclavatge a l’illa de la Reunió

106: Sebastià Sardà i Garriga: l’abolició de l’esclavatge a l’illa de la Reunió


El 13 d’octubre de 1848, el comissari general de la II República Francesa, el català Sebastià Sardà i Garriga (nascut el 1808 a un petit nucli rural pertanyent al municipi de Pesillà de la Ribera, al Rosselló) desembarcà a l’illa de la Reunió, colònia francesa de l’Oceà Índic des de 1662.

 

La societat de l’illa, que quan la van descobrir els portuguesos el 1516 no estava habitada, es basava en el model de l’economia de plantació: canya de sucre i vainilla. Sardà arribà amb una missió: abolir el règim d’esclavitud a l’illa. El 20 de desembre del mateix 1848 llegí, públicament, un text que començava així: «Mes Amis, Les décrets de la République Française sont executés: vous êtes libres. Tous égaux devant la loi, vous n’avez autour de vous que des frères».

Al final del text, alguns consells i un mot d’ordre: «Écoutez mes conseil: reconnaissance éternelle à la République Française qui vous a fait libres! Et que votre devise soit toujours: Dieu, la France et le Travail». Així, 60.318 habitants de l’illa (d’un total de 108.829) esdevindrien, de cop i volta, homes lliures. El comissari Sardà i Garriga se’n sortiria prou bé de la missió que li havia encomanat el govern revolucionari de París: no acceptà els ajornaments demanats pels propietaris i promulgà el decret abolicionista el 19 d’octubre, i, alhora, exigí, i quasi aconseguí, que tots els ja exesclaus tinguessin un contracte de treball (que, en molts casos, és clar, seria amb el seu antic propietari).

A més, legalitzà els matrimonis entre persones lliures i esclaus (que fins 1848 estaven prohibits) i obrí les portes, és clar, a nous matrimonis mixtes (car, a l’illa, convivien europeus, africans, indis, i xinesos).

Francesc Roca

20 Minutos. 27.12.2006



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici