GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
159: 1520,  Rupert de Nola: ‘Llibre de coc’

159: 1520, Rupert de Nola: ‘Llibre de coc’


L’edició impresa de Llibre de coc, de Rupert de Nola, més antiga que es coneix és de 1520. En les dècades següents, el llibre seria traduït i editat en les principals llengües europees.

 

Nola fou cuiner de la cort reial catalana, instal·lada durant decennis a Nàpols, la capital del regne de Nàpols, un dels set Estats de la Confederació de Catalunya-Aragó. En aquell moment, Nàpols i Roma (i Constantinoble) eren les ciutats més grans, més riques i més cultes del món occidental. El cuiner de la cort napolitana, si era bo, podia ser un gran cuiner. Tant com podia ser-ho el cuiner, a Roma, dels Papes Borja originaris de Xàtiva. De fet, a Nàpols i a Roma es produí un gran salt en l’art de confegir els menjars. S’hi combinaren les tradicions culinàries locals amb la gran cuina medieval catalana.

 

A València i a Catalunya, els cuiners –i, en general, la societat, tal com es pot detectar a Com usar bé beure e menjar (1384), de Francesc Eiximenis– havien integrat a la cuina tradicional mediterrània, perfectament difosa pels romans, molts productes alimentaris totalment desconeguts a Europa: els que els àrabs havien portat de l’Índia i de la Xina. La cuina catalana, amb empelt àrab, saltant de València a Roma, esdevindria la cuina més rica, més variada, més elaborada d’Europa. S’hi començaven a combinar admirablement els productes de l’horta i del secà, els fruits del mar i de la muntanya, el salat i el dolç, la tradició grecoromana i les aportacions de les societats de l’Àsia meridional, vehiculades pels àrabs.

 

 

Francesc Roca

Per saber-ne més: Josep Lladonosa :  El gran llibre de la cuina catalana.  Barcelona, Empúries, 1991.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici