GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
162: 1770. Bacallà i cotó, per aiguardent (i fruits secs)

162: 1770. Bacallà i cotó, per aiguardent (i fruits secs)


Els tractats d’Utrecht (1713) i de Rastatt (1714), a més de repartir els set estats de la Corona d’Aragó (Catalunya, Aragó, Mallorca, València, Sicília, Sardenya i Nàpols) entre cinc regnes (Castella, França, Àustria, Anglaterra i Savoia), va donar el monopoli del comerç d’esclaus a Anglaterra i va establir l’exclusiva de la pesca del bacallà als nòrdics.

 

Això significa que calia importar una de les peces bàsiques de l’alimentació popular: el bacallà. Així com als temps medievals els navegants-comerciants catalans compraven blat (per exemple, a Sicília) amb el que havien aconseguit venent teixits (draps) de llana, al segle XVIII, l'obligada compra de l’imprescindible bacallà es feu venent als països del Nord d’Europa un altre producte industrial català: l’aiguardent.

Més: els fruits secs, tan estimats com perfectament transportables. De fet, a la indústria catalana també li calia un altre producte: el cotó. Però el cotó venia, primer de Malta, després d’Amèrica central, dels ports de Veracruz i Nova Orleans. També s’hi exportava aiguardent i fruits secs, i, aviat, robes de cotó estampades: les indianes. El bacallà era una peça essencial de la dieta popular, i  un plat molt valorat per l’èlit social, tal com ho escriu, més d’una vegada, el baró de Maldà en el seu Dietari.

Els altres peixos, arengades a banda, eren molt més difícils de transportar i de conservar. Mentre les fleques, els trulls, els horts, els corrals, i fins i tot, les vinyes (i, fins i tot,  la caça) eren dins, o al costat, dels centres urbans (Barcelona inclosa), la pesca quedava, en general, lluny. La pesca del bacallà era encara més lluny, però era possible comprar-ne a canvi d’aiguardent (i de fruits secs).

Francesc Roca



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici