GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Armand Sanmamed. El poder de l

Armand Sanmamed. El poder de l'estat de Castella al llarg de la història (part 2)


Article anterior

 

L’aniversari de la mort de Ferran el Catòlic, el passat 23 de març, ha retornat a les efemèrides dels diaris la figura d’aquest rei extraordinari i, de retruc, ha ressuscitat un dels grans pilars de l’imaginari català -historiogràfic i popular: una Castella esplendorosa que havia arribat al zènit del seu poder peninsular i s’enfilava, imparable, a conquerir les seves fites universals.

 

Si més no, d’ençà de la Renaixença, la imatge d’una Castella superior en tots els àmbits: militar, polític, econòmic o cultural és una idea assumida per la historiografia tradicional –també la catalana- que ha quedat fortament sedimentada en l’inconscient col·lectiu català i s’ha convertit en una eina molt útil per argumentar des d’un punt de vista historicista la supeditació política de Catalunya envers Castella.

 

És un bon moment, doncs, per recuperar la reflexió que vam iniciar en un article anterior[1] sobre el grau de veracitat d’aquesta percepció. En definitiva, d’escatir si Castella, a finals del segle XV i posteriorment, va ser, veritablement, la potència que la historiografia oficial ens ha venut tradicionalment..

 

Ja vam veure en aquell article la nul·la influència de Castella en l’àmbit internacional a l’hora d’aconseguir imposar un papa castellà. En canvi, la monarquia catalana va saber-ne imposar tres. L’elecció del successor de Pere era –i ha continuat sent- un assumpte bàsicament italià en el qual les grans potències europees han pogut imposar els seus candidats en moments molt determinats de la història pontifícia.

 

No ens ha d’estranyar la poca influència en la política internacional d’un estat tancat en el seu reducte peninsular. L’any 1492, en la vigília de la conquesta del regne de Granada, el territori de l’estat castellà es reduïa a una part de la península ibèrica, la resta corresponia als territoris de Navarra, Catalunya-Aragó, Portugal i Granada. Fora de la península, només exercia una sobirania política sobre les illes Canàries i, tan sols, des de 1478. Catalunya, en canvi, a més dels territoris peninsulars, havia construït un imperi a la Mediterrània: Sicília, Sardenya, Nàpols, Malta i tenia o havia tingut territoris a Grècia i els Balcans. Havia establert un protectorat a les Canàries durant el segle XIV, havia imposat papes a Roma i era l’única potència que podia fer front a l’expansió turca. El mediterrani era un mar català i la fama i el poder del rei de Catalunya-Aragó va perdurar en l’imaginari europeu durant alguns segles, com ho demostren l’aparició del nostres prínceps en algunes de les obres de Shakespeare.

 

Castella no podia aspirar a tenir un imperi perquè no disposava d’una força militar ni marítima prou importants. Durant l’edat mitjana, va haver de recórrer sovint a l’ajut català en les seves lluites contra els musulmans peninsulars, tant per expandir els seus territoris com per conservar-los o consolidar-los[2]. La conquesta de Granada el 1492 no hauria estat possible sense la participació de les tropes i la marina catalana. Castella, per si sola, mai ha guanyat una guerra contra els catalans. El 1652, va sotmetre Catalunya quan aquesta va ser abandonada pels francesos. El 1714, no hauria pogut derrotar els catalans sense la implicació a fons dels francesos i la victòria del 1939 no hauria estat possible sense el suport d’alemanys i italians. Castella mai ha estat una potència militar i n’és prova el fet que, des que va aconseguir la hegemonia política peninsular, va dilapidar l’herència imperial que havien reunit catalans, austríacs i portuguesos. Tan bon punt els castellans, amb Felip II, van controlar l’imperi, les possessions es van anar perdent inexorablement, en una mostra d’incapacitat política i administrativa sense parió. Castella no va saber aprofitar l’experiència naval catalana per mantenir una preponderància marítima que servís per mantenir les colònies ultramarines. La darrera gran victòria naval de la corona hispànica va ser en la batalla de Lepant de 1571, amb una participació decisiva dels catalans. El desastre de l’Armada Invencible ja va preludiar[3] el domini anglès del mar, que seria definitiu pocs anys després. La pèrdua de l’imperi americà en un temps record va tenir l’epíleg igualment vergonyós de les possessions africanes (un desastre militar darrere l’altre), les quals es van poder mantenir més temps del previst gràcies al suport francès. En aquest sentit i, en general des de l’edat mitjana, França va ser per a Castella, allò que Anglaterra va ser per a Portugal, un apèndix dels seus interessos geoestratègics.

 

La mala gestió política de l’imperi universal per part de Castella va anar acompanyada d’una administració econòmica igualment nefasta, que es va traduir en bancarrotes periòdiques de la corona al llarg dels segles XVI i XVII[4]. I que van continuar durant tota la història moderna i contemporània (amb alguns episodis francament esperpèntics) fins arribar a la intervenció de l’economia espanyola per part de la Unió Europea del maig de l’any passat.

 

En canvi, la idea que ens ha arribat de la Catalunya del segle XVI i XVII ha estat la d’una província empobrida i endarrerida. Paradoxalment, el final del segle XVI i els inicis del XVII, en general van ser uns anys bons per a l’economia catalana. La qual cosa es reflectiria en un auge constructiu notable i en l’arribada –massiva per als paràmetres de l’època- d’immigrants gascons. En aquest context s’explicaria, des del punt de vista econòmic, la guerra de la Independència de 1640-1652 en què un país puixant –Catalunya- va tenir clar que si volia mantenir el seu creixement no li quedava cap més opció que la de desempallegar-se d’un llast –Castella- ineficient i malbaratador.

 

No els sona de res aquesta història?

 

En continuarem parlant.

 

 

Armand Sanmamed

12/04/11



[1]  Armand Sanmamed “El poder de l'estat de Castella al llarg de la història (part 1)”

[2] 1147, Ramon Berenguer IV lidera una flota combinada catalana, genovesa i pisana que conquereix Almeria.

1212 Victòria dels exèrcits cristians sobre els musulmans en la decisiva batalla de les Navas de Tolosa en què té un protagonisme especial el rei català Pere I que va veure la seva fama encara més engrandida gràcies a la conquesta de la ciutat d’Úbeda.

Regnat de Jaume I: suport incondicional d’aquest rei i dels seus fills al seu gendre el rei castellà Alfons X, al qual més d’un cop van haver de treure-li les castanyes del foc davant dels musulmans perquè la seva incompetència política no tingués greus repercussions territorials. Cessió del regne de Múrcia a Castella.

1294 Guzman el Bueno és assetjat a Tarifa. La llegenda explica que, per obligar-lo a capitular, els assetjants van amenaçar de matar el seu fill i ell els va llençar el seu punyal perquè el fessin servir per executar-lo. El setge es va acabar aixecant, segurament, més per la por a l’arribada de la flota catalana, que s’acostava per socórrer la ciutat, que no pas pel suposat gest fatxenda de Guzman.

1309 En compliment del tractat d’Alcalà d’Henares, signat per Jaume II, els catalans i la seva marina van ser decisius en la conquesta provisional de Gibraltar. Segons Soldevila, la desafecció dels castellans va impedir la desfeta total del regne granadí.

 

[3] El Tractat de Londres de 1604 ja va donar facilitats als anglesos per al comerç a les Índies espanyoles

[4] Entre d’altres, els anys 1557, 1576, 1596, 1607, 1611, etc.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici