GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
L

L'estelada entra al parlament britànic


Un centenar de catalans agraeixen als diputats britànics el suport que van donar a una moció a favor del dret de Catalunya a decidir el seu futur


 

 

Un centenar de catalans han viatjat aquest dilluns fins a Londres per a participar en un acte d'agraïment als 14 diputats britànics que el juliol del 2010 van signar una moció de suport al dret de Catalunya a decidir el seu futur i en contra de la sentència de l'Estatut del Tribunal Constitucional. 'Estem amb els catalans i els catalans estan amb nosaltres', ha defensat el diputat del Plaid Cymru, Hywell Williams, impulsor de la moció. Durant l'acte, la comitiva catalana ha donat una estelada als parlamentaris i els ha lliurat les més de 12.000 signatures que s'han recollit fins ara en agraïment al text. La plataforma 'El cas dels catalans' vol que l'agraïment es porti ara al Parlament de Catalunya.

 
 
 
El membre de la comissió organitzadora de la campanya, Agustí Soler, ha explicat a l'ACN que el viatge a Londres era la 'primera etapa' d'un procés de suport a la moció de Williams, que reclama que es 'reconegui als residents de Catalunya el dret a determinar democràticament el seu propi futur'.

'És d'agrair que un parlament que no és el nostre hagi acceptat una moció d'aquesta magnitud, d'aquesta importància, sobre aquest tema', ha explicat a l'ACN el diputat de Solidaritat, Toni Strubell, que també ha assistit a l'acte a Londres.

'És molt important que les nacions d'Europa que no tenim estat propi i que anem pel camí de recuperar-lo actuem conjuntament', ha defensat Strubell. 'Estem en una mateixa nau, la de la recuperació de la plenitud nacional. Tot el que sigui mostrar solidaritat entre nosaltres és molt important', ha afegit.
 

La segona etapa, al Parlament

Agustí Soler ha indicat que s'ha demanat als ciutadans de Catalunya que firmessin un document 'no només d'adhesió, sinó també d'agraïment als diputats britànics'. 'Ells ho agreixen moltíssim', ha dit Soler, que ha afegit que a partir del dia 15 la campanya d'El cas dels catalans' s'estendrà arreu del territori català. 'Aquesta campanya té dues etapes. El final d'aquesta era portar-los les 12.000 signatures que s'han aconseguit a través d'Internet, i ara es buscaran territorialment', ha explicat.

La darrera parada del viatge s'espera que sigui al Parlament de Catalunya. Els organitzadors de la plataforma han demanat als diputats britànics que viatgin a Catalunya. Hywell Williams, del Plaid Cymru, ha assegurat que estaria 'encantat' de viatjar a Barcelona perquè 'estima' Catalunya.

El diputat català Toni Strubell ha explicat que era vital la presència dels catalans a Londres per 'donar agraïment' i per 'convidar' els diputats britànics 'a venir al nostre parlament per contribuir al debat sobre la llibertat de les nacions dins d'Europa'. 'El parlament de Catalunya ha d'estar a l'alçada de les circumstàncies, rebre aquests diputats i donar-los les gràcies', ha remarcat Strubell.
 

Escòcia i Gal·les

La moció de Hywel Williams va comptar amb el suport de tots els diputats nacionalistes gal·lesos i escocesos, però també de la única diputada dels Verds, Caroline Lucas, i d'un diputat nord-irlandès, i diputats laboristes i liberal demòcrates anglesos. En l'acte d'aquest dilluns a Londres, el parlamentari de l'SNP, Pete Wishart, ha bromejat que Catalunya i Escòcia estan 'fent una competició per veure qui aconsegueix abans la independència'.

'Em sembla que us guanyarem', ha ironitzat Wishart, que ha recordat els bons resultats de l'SNP a les darreres eleccions escoceses, on va aconseguir la majoria absoluta. Wishart ha demanat que es respecti el dret de les nacions sense estat 'a determinar el seu futur' i ha alertat contra els 'entrebancs' que tant 'Londres com Madrid' intentaran posar en la celebració d'una consulta.

Per la seva banda, el diputat del Plaid Cymru Jonathan Edwards, que també ha assistit a l'homenatge, ha celebrat les polítiques lingüístiques de Catalunya i ha assegurat que són un 'exemple' pel País de Gal·les. Edwards també ha bromejat sobre el Barça, i ha indicat que el seu equip, el Swansea, segueix els passos de la formació de Pep Guardiola.

L'acte també ha comptat amb la participació de l'exalcalde de Lleida, Jaume Manel Oronich. 'Ara ens sentim menys sols que fa uns dies', ha remarcat Oronich, que ha donat les gràcies a tots els diputats del parlament de Westminster que han donat suport al dret de Catalunya de decidir el seu futur. Oronich ha explicat que els diputats han entès 'la lluita' dels catalans i els problemes econòmics que pateix el país. 'Els he explicat que ens roben 22.000 milions d'euros cada any i s'han quedat esparverats', ha dit Oronich.
 

El nom de la campanya

Agustí Soler ha explicat que 'El cas dels catalans' pretén remarcar els vincles històrics entre els britànics i els catalans, que van més enllà de les lluites pel reconeixement de les nacions sense estat com Gal·les o Escòcia. 'El 14 de juliol de l'any passat 14 diputats del parlament britànic van presentar una moció a favor de Catalunya i del dret a decidir. Unes quantes entitats que treballem en l'àmbit de la recuperació històrica ens varem adonar que fa 300 anys uns parlamentaris britànics aquí mateix al parlament de Westminster van defensar la causa dels catalans', ha explicat Soler, en referència a la guerra de Sucessió.

L'organitzador de l'acte ha assegurat que pretenien 'recuperar el fil de la història' i aconseguir un 'fet cabdal': 'Que Catalunya sigui reconeguda arreu del món'. 'Alguna gent ens critica i diu que això és només una moció que es quedarà a dins del parlament britànic', ha assegurat a l'ACN el diputat gal·lès Hywel Williams, que ha reiterat que l'acte d'aquest dilluns i la presència d'un centenar de catalans i de 12.000 signatures demostra que 'no és així'. Per Williams, el dret a la independència de les nacions sense estat és 'una lluita arreu d'Europa'. 'Estem tornant, i hem d'estar junts', ha conclòs.
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici