GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

169: Concili Provincial de la Tarraconnse de 1180 i la fixació del calendari


Fins al Concili Provincial de la Tarraconense celebrat el 1180 i convocat per l’arquebisbe Berenguer de Vilademuls a la ciutat de Tarragona, la cronologia anual estava fixada a partir de l’any en què un sobirà accedia al poder.

 

Entre el 200 aC i el 500 dC s’utilitzà com a fita el primer any de govern del cònsol pertanyent a l’Imperi Romà. A cada nou cònsol, el calendari es tornava a situar a l’any 1. A partir del 500 dC, el sistema de càlcul seguí igual, però el primer any dels cònsols (romans) foren substituïts pel primer dels reis (visigots, «bàrbars»). A partir de la invasió musulmana, els comtats cristians dels Pirineus, com que eren vassalls dels reis (o emperadors, en el cas de Carlemany) francs, iniciaren el seus calendaris amb cada nou rei franc.

Al Concili de 1180, per fi, s’adoptà un nou còmput basat en les recerques que fixaven la data de la mort de Jesucrist. Aquesta data, és clar, no era coneguda. Al 532 dC, s’establí que la mort del iniciador dels cristianisme havia succeït 753 anys després de la fundació de Roma. La decisió del Concili de la Tarraconense de 1180, adoptada, aviat pels reis de Catalunya-Aragó i altres reialmes de l’Europa Occidental, s’aplicà només a l’Occident cristià, durant segles.

En successives etapes, plenes de giragonses, la cronologia basada en l’any 0 de l’Era cristiana ha estat adoptada com a sistema cronològic universal per tot els països. A la Catalunya del segle XI, havia començat com una ruptura político-simbòlica amb el rei de França. Protagonitzada, inicialment, per l’Església de la Tarraconense.

Francesc Roca

 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici