GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Josep Maria Figueres. Salvador Espriu

Josep Maria Figueres. Salvador Espriu


Nat a Santa Coloma de Farners el 1913 i mort a Barcelona el 1985, aquest poeta i escriptor esdevingué un símbol de Catalunya.

 
Als setze anys, edità el seu primer llibre, Israel, escrit en castellà, i posteriorment escriví –com Joan Triadú, Manuel de Pedrolo, Fèlix Cucurull i altres– només en català. Era la seva manera de protestar contra la discriminació al català i també, és clar, de manifestar la seva vivència i identitat de forma natural, com faria un francès o un suec. El 1930 ingressà a la Universitat de Barcelona, on cursà estudis de Dret i d’Història antiga. El 1931 publicà El doctor Rip i l’any següent Laia, novel·les que s’apartaren de les formulacions teòriques, aleshores presents, de l’estètica noucentista. De caràcter reservat, concentrat en els seus estudis i al conreu de la literatura, publicà encara, abans d’esclatar la Guerra Civil, Aspectes (1934), Ariadna al laberint grotesc i Miratge a Citerea (1935), obres que el configuren amb un enorme prestigi com a punt de referència literari i cívic pel to de compromís, així com el narrador més original de la seva generació, com sovint se l’ha definit. El 1937 publicà Letizia i altres proses, i el 1939 escriví l’obra de teatre Antígona sobre la guerra fratricida. El 1946 publicà el seu primer volum de poemes, Cementiri de Sinera. Amb aquesta obra i amb la peça teatral Primera història d’Esther, començà la seva popularitat de la postguerra, a les quals seguiren Les cançons d’Ariadna (1949), Les hores, Mrs. Death (1952), El caminant i el mur (1954) i Final del laberint (1955).
 
La pell de brau (1960) esdevé l’obra més significativa, amb el plantejament del drama històric de Sepharad (Espanya). Altres obres de relleu són Setmana Santa (1971) i, des de 1968, amb motiu de l’aparició d’Obres Completes I. Poesia, revisà tota la seva obra. Autor, a més, de la peça teatral Una altra Fedra si us plau... (1978), el volum de prosa Les roques i el mar, el blau (1981), el poema D’una vella i encerclada terra (1979) i el poemari Per a la bona gent (1984). També es traduí al castellà el conjunt de tota la seva obra (Años de aprendizaje). Premiat, entre altres guardons, amb el premi Montaigne (1971) i el premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1972), el valor de la seva escriptura encara és viu pel to intens i, com expressaren els qui han acompanyat la seva obra –Raimon en cançó, Ricard Salvat en teatre, Joan Miró en pintura...–, esdevingué un punt de referència en el primer franquisme que tot ho silencià i en el segon que tot ho censurà. Perseverà en la constància de seguir una vocació que fos d’identificació amb el seu poble. Poemes seus foren apresos de memòria i esdevingueren crits de resistència mentre el seu nom signava sovint les cartes de protesta o solidaritat.
 
Josep M. Figueres
Historiador
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici