GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Autors

Col·labora

Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Luciano Pérez Vilatela. Onus(s)a: Toponimia y comercio antiguos en el litoral del Maeztrazgo

Luciano Pérez Vilatela. Onus(s)a: Toponimia y comercio antiguos en el litoral del Maeztrazgo


L'any 1994, en el número 6 de la revista Polis, Revista de ideas y formas políticas de la Antigüedad Clásica 6, l'historiador Luciano Pérez Vilatela va publicar un article amb el títol "Onus(s)a: Toponimia y comercio antiguos en el litoral del Maeztrazgo", en el qual discuteix l'origen i la localització del topònim Onus(s)a que Titus Livi esmenta en dues ocasions.
 
Tot i tractar-se d'un tema molt específic, l'exposició de Pérez Vilatela es desenvolupa necessàriament en un context històric de gran dimensió com ara la invasió cartaginesa del litoral iber. I és aquí on aparexen referències interessants a la cultura i els fets històrics dels ibers, i el contacte d'aquests amb els antics grecs colonitzadors.
 
Luciano Pérez Vilatela: "Proponemos interpretarlo como uno de los topónimos costeros griegos utilizados por los comerciantes focenses que suelen acabar en -oussa, jjero nuestra interpretación etimológica viene a partir del concepto de "ortos" arcaico griego, descrito en la Odisea principalmente. El "onos" es un mecanismo comercial característico de la aristocracia mercantil y del tráfico de seres humanos. A partir de las informaciones topográficas de Tito Livio y de los hallazgos arqueológicos de las comarcas valencianas próximas al Ebro, proponemos como punto concreto de identificación el poblado ibérico de "El Puig de la Ñau" de Benicarló (Castellón), el cual cumple teóricamente todo el tramo cronológico necesario, desde el arcaísmo griego hasta la güera de Aníbal, según los materiales arqueológicos allí excavados. Onus(s)a - fue el lugar escogido por Aníbal para que sus engañados reclutas, que marchaban hacia Italia, se deshiciesen de la impedimenta onerosa, que habían tomado pensando en una campaña de alcance mucho menor."
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici