GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Jordi Panyella. El CGPJ converteix valencià i català en idiomes diferents

Jordi Panyella. El CGPJ converteix valencià i català en idiomes diferents


Una resolució sobre els mèrits dels alumnes de l'Escola Judicial publicada al BOE diferencia entre les dues parles

Una associació de juristes envia una carta de queixa als vocals del Poder Judicial

 
Jordi Panyella
 
 

La justícia ha tornat a atemptar contra les convencions de la comunitat lingüística internacional que reconeixen el català com una llengua romànica compartida per 9 milions de persones que parlen diverses varietats dialectals, de nord a sud i d'est a oest, en el dit territori dels Països Catalans. Una resolució del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) publicada al BOE el juliol passat dóna categoria d'idioma diferenciat al valencià i el català.

La resolució té com a finalitat reconèixer el coneixement oral i escrit de les llengües oficials de les comunitats autònomes, perquè els alumnes ho puguin presentar com a mèrit en els concursos de provisió de places. Van ser sis els alumnes als quals es va reconèixer el mèrit, tres amb coneixement del català i tres amb coneixement de valencià i català, com si es tractés de dues llengües diferenciades.

La resolució del CGPJ ha motivat la queixa de l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, que des de fa anys treballa en el difícil àmbit de la normalització lingüística dels jutjats. Des de l'entitat s'ha tramès una carta a tots els vocals del Consell exposant el seu malestar per aquest acte que atempta “contra la racionalitat més essencial”. Les cartes també s'han tramès als vocals catalans, Ramon Camp i Carles Cruz.

Des de l'Associació es recorda que la lingüística proclama la unitat lingüística del català i que “l'Acadèmia Valenciana de la llengua així ho va recordar el 2003”. Els advocats argumenten que l'únic criteri existent per proclamar la distinció entre les dues parles és el d'aquells sectors polítics que “desitgen la disgregació i l'extermini de la llengua”. La carta acaba sol·licitant als integrants del CGPJ que “en reconeixement d'un fet científic i indiscutible anul·lin en el futur qualsevol distinció entre valencià i català”.

El problema de la segregació de les llengües es posa de manifest cada any que els alumnes de l'última promoció de l'Escola Judicial, amb seu a Barcelona, reben el seu despatx en un acte solemne a l'Auditori de la Ciutat. En la informació que es lliura a la premsa es relata les característiques de la promoció, i en especificar els mèrits i coneixements es distingeix sempre entre el català i valencià com a llengües diferents.

 

El que l'Escola ensenya

L'Escola Judicial ja ha estat objecte de polèmica lingüística en altres ocasions pel fet d'oferir un aprenentatge diferenciat del valencià i el català als seus alumnes. Els cursos no són gaire seguits, i el tema de la llengua no desvetlla gaire interès entre els jutges.

Una mostra d'això és la visita que va fer el president de la Generalitat, José Montilla, a l'Escola a principis d'any, en la qual alguns alumnes li van qüestionar la necessitat d'aprendre català per poder exercir en un jutjat de Catalunya.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici