GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
115: Miquel Constançó

115: Miquel Constançó


 

Enginyer, cosmògraf i cartògraf català, nascut a Barcelona el 1739 i mort a Mèxic el 1814. No deixa de ser curiós que un personatge català que va formar part de l’expedició de Gaspar de Portolà a Califòrnia i al qual ciutats nord-americanes com San Francisco, Las Vegas o San Jose han dedicat carrers i avingudes (comproveu-ho a Google fent una recerca ràpida de Constanso) sigui tan desconegut a casa nostra, fins al punt que la mateixa Enciclopèdia Catalana digital li dedica una minsa ressenya (vegeu l’entrada Miquel Constançó http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0019549), en què ni tan sols s’esmenta dades bàsiques de la seva biografia com els llocs i les dates de naixement i mort.

Afortunadament, Francesc Roca i Victor Hurtado al seu llibre Catalans al món: atles de la presència catalana al món, 998-2008, de lectura imprescindible per a tothom que vulgui conèixer l’abast de la contribució catalana en qualsevol àmbit de la ciència i la cultura universals ens fan una mica de llum sobre la seva biografia.

Així, sabem que es va formar al cos d’enginyers militars i que va ser destinat al virregnat de Nova Espanya. Entre 1768 i 1770, va ser una figura destacada va en l’expedició d’exploració i conquesta de l’Alta Califòrnia liderada per Gaspar de Portolà i Juníper Serra, en què va participar com a cartògraf i enginyer. Va jugar un paper molt destacat en la descoberta de la badia de SanFrancisco.

Va recollir les observacions astronòmiques de la campanya en el seus Diario Histórico (1770) i Diario del viaje de tierra hecho al norte de la California, que van gaudir de gran ressò i van ser traduïts a l’anglès i a l’alemany. Hi recull també comentaris sobre els costums dels indígenes, la flora, la fauna i la toponímia.

De tornada a Mèxic enginyer, va desenvolupar una activitat molt intensa com a enginyer durant gairebé cinquanta anys de servei a les colònies. Entre d’altres, cal destacar la seva dedicació al dessecament de la vall de Mèxic, a la construcció de camins i carreteres, el palau de govern a San Luís de Potosí, l’Hospital de San Andrés o diverses esglésies.

 

Armand Sanmamed

25/10/2011

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici