GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Anna Serrano. La disculpa de Peces-Barba atia encara més la polèmica

Anna Serrano. La disculpa de Peces-Barba atia encara més la polèmica


El ponent de la Constitució afirma que no és el mateix fer broma dels bombardejos de Barcelona que del de Gernika o dels assassinats d'ETA

Mas replica: “A un pare que et vol tant, millor repudiar-lo”

 
  
Anna Serrano
 
 

Gregorio Peces-Barba va acabar d'embolicar ahir la polèmica oberta, ja que va considerar que per a l'Estat espanyol hauria estat millor “quedar-se amb els portuguesos” en lloc “dels catalans”. I va amanir-ho amb el record dels bombardejos sobre Barcelona, convençut que l'encaix de Catalunya “aquest cop es resoldrà sense bombardejar-la”.

El tour mediàtic que pretenia demanar disculpes i girar full al terrabastall, amb relació al qual el catedràtic, ponent de la Constitució i exdirigent del PSOE no es cansa de repetir que és “una broma”, va acabar ahir afegint més llenya al foc. Sobretot després que considerés que es pot fer mofa dels bombardejos sobre la capital catalana –i, per tant, dels seus morts–, però no del de Gernika ni tampoc dels assassinats d'ETA. “Són coses molt diferents”, indicava a RAC1. Molest per la repercussió d'unes paraules que han estat portada dels diaris, Peces-Barba va tornar a dir que no volia ofendre ningú. Però va restar importància a la possibilitat que alguna institució el pugui reprovar, tal com Artur Mas va insinuar. “El senyor president em podrà reprovar a través del seu partit, però el PSOE ja decidirà el que ha de fer”, va deixar anar.

I el PSOE el que va fer ahir és valorar amb tebior les paraules de Peces-Barba. A diferència de la resta de forces i molt més de les catalanes, els socialistes espanyols sí que les veuen com “una broma” que cal interpretar “en clau d'humor”. Eren les afirmacions d'una Elena Valenciano –coordinadora del comitè electoral del partit– que, a pocs dies dels comicis, es veia atrapada entre el malestar català i el pes d'un dirigent històric del socialisme. Valenciano va situar la qüestió en la “hipersensibilitat d'una part del nacionalisme català i de catalans individuals” perquè “és veritat que han estat durament atacats i criticats durant moltíssim temps”. La dirigent dels socialistes parlava de la sensibilitat catalana dos dies després que la seva formació impulsés al Parlament andalús la reprovació de Josep Antoni Duran i Lleida per haver qüestionat el PER, després de fer-ho, també, a Extremadura.

 

Tardà l'insulta

Les mostres de rebuig a les paraules de Peces-Barba van continuar a Catalunya. Començant pel president de la Generalitat, Artur Mas, que, recordant el seu paper com a ponent a la carta magna va considerar: “A un pare que et vol tant, millor repudiar-lo”. Des del govern, el portaveu, Francesc Homs, també va censurar la seva visió “imperialista”.

Les valoracions més dures, però, van venir del diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, que va insultar el dirigent socialista. Va dir que aquestes paraules “només poden respondre a ser un enorme fill de puta”. Des de Solidaritat, s'hi va tornar amb una altra referència històrica: “Als catalans ens hauria anat millor si haguéssim cremat Madrid quan la vam conquerir el 1710”.

 

 

 

Montilla: “Ho poses més difícil”

En un curós segon pla, el primer secretari del PSC va trencar el silenci per censurar Peces-Barba. L'expresident li va remetre una carta en la qual es mostra “estupefacte” per les afirmacions, fetes en una trobada d'advocats a Cadis i que van motivar que alguns dels presents marxessin de la sala.

Montilla va lamentar que el dirigent socialista doni “arguments” als independentistes i que posi “les coses una mica més difícils“ per als que, com el PSC, treballen per “un projecte comú de tots els pobles d'Espanya”. Això, a menys d'un mes per a les eleccions espanyoles del 20-N.

L'expresident deixa clar que el respecte cap a Catalunya “no admet bromes”. “No es pot menysprear el país que he servit i serveixo sense que m'ofengui o em molesti”, indica Montilla.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici