GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Eva Pomares. El Cogul s

Eva Pomares. El Cogul s'espera


Eva Pomares

 

Des de fa un any i mig, la falta de finançament ha aturat l'acabament de la museïtzació del centre d'interpretació de la Roca del Moro (el Cogul, les Garrigues), que s'havia d'inaugurar a finals del 2010. El conjunt és propietat de la Generalitat i està gestionat pel Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC).

Descobert fa un segle, el del Cogul és un conjunt únic d'art prehistòric del llevant peninsular, el primer a Catalunya a ser declarat patrimoni de la humanitat el 1998. Amb una antiguitat de 10.000 anys, des del final del paleolític fins a l'època romana s'hi van pintar, conservar i afegir almenys les actuals 42 figures i 260 elements gravats. Ramon Viñas, expert en art prehistòric i investigador de l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) assegura: “És un cas singular, per l'indret planer on es troba, la multitud de figures femenines i l'abastament d'èpoques. Segurament era un santuari dedicat a la fertilitat.” Al Cogul se'ls pot distingir des del tipus de faldilla fins als pentinats. Estan acompanyades d'animals ja desapareguts a la zona i considerats divinitats, com el cérvol i els bous. “L'art llevantí és únic a Europa i el Cogul, un dels referents. A un altre país, ho cuidarien.”

El projecte de restauració, protecció i museïtzació va començar fa uns set anys. Fins ara, diferents administracions hi han destinat 1.475.000 euros. S'ha restaurat el conjunt rupestre, desviat la pista de terra que hi passava a tocar i aixecat l'edifici de visites. Ara està aturat, en espera que el govern decideixi transferir uns 700.000 euros de l'1% cultural del Segarra-Garrigues. Falta executar l'interior del centre d'interpretació i els serveis exteriors. Anna Garrido, coordinadora de jaciments del MAC, assegura que el Cogul és una “prioritat”. No obstant, l'alcalde, Jaume Mor, explica: “Tothom ens fa bona cara, però ja hem perdut ajuts cofinançats. Només que la Generalitat hagués avançat 100.000 euros, estaria acabat.” Mor tem que ara refacin el projecte per estalviar i perdin també l'ajut del Leader. Senyalitzat a la carretera i dins la ruta rupestre europea, Mor es passa “els caps de setmana excusant-me amb els visitants”.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici